Obavijesti

Tech

Komentari 1

Kupnja preko interneta odsad bi mogla biti jeftinija i sigurnija

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je nova pravila za e-trgovinu, uključujući sigurniju kupnju, niže cijene dostave paketa i smanjeno geoblokiranje..

VIDEO

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je u utorak skora nova pravila za e-trgovinu, uključujući sigurniju kupnju, niže cijene dostave paketa i smanjeno geoblokiranje, slijedom nacrta uredbi EK-a o prekograničnoj dostavi paketa te geoblokiranju i drugim oblicima diskriminacije potrošača.

Ne navodeći rokove u kojima se nova pravila očekuju, u HAKOM-u kažu da je u nacrtima dviju uredbi EK predložio nova pravila za e-trgovinu s obzirom da je tržište dostave paketa prepoznato kao vrlo kompetitivno, inovativno i brzorastuće, te kako bi se pomoglo korisnicima i tvrtkama da iskoriste sve prednosti jedinstvenog EU-ova tržišta.

"Početkom svibnja 2015. Europska komisija je donijela Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta s ciljem poticanja rasta i razvoja tržišta EU-a. Strategija predviđa niz mjera poput prijedloga uredbe o prekograničnoj dostavi paketa, objavljenog krajem svibnja 2016., te prijedloga uredbe o geografskom blokiranju i drugim oblicima diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastana klijenata (prijedlog uredbe o geoblokiranju)", navode iz HAKOM-a.

Nacrtom uredbe o prekograničnoj dostavi paketa i prijedlogom novih pravila želi se omogućiti lakša i pouzdanija kupnja i prodaja robe te online usluga potrošačima i tvrtkama na području cijele EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prijedlog uredbe jamči veću transparentnost u poslovnim procesima, objavu dijela tržišnih podataka kao što su cijene za pojedine kategorije pošiljaka iz sustava e-trgovine te jasnija pravila u regulaciji tržišta paketskih usluga, dok se prijedlogom uredbe o geoblokiranju potrošačima želi omogućiti kvalitetniji pristup robi i uslugama na jedinstvenom tržištu EU-a tako da se trgovce spriječi u izravnoj i neizravnoj diskriminaciji, odnosno segmentiranjem tržišta na temelju boravišta potrošača.

"Krajnji cilj navedenih mjera je snižavanje cijena dostave paketa na području EU-a i povećanje opsega internetske trgovine. Najveća dobit za građane, uz povećanu sigurnost kupovine i niže cijene dostave paketa, očitovat će se kroz bitno smanjeno geoblokiranje pa će trgovci imati obvezu internetske prodaje svim potrošačima iz EU bez obzira u kojoj zemlji EU-a se nalaze.

Uz planirani rast e-trgovine, donošenje ovih pravila rezultirat će lakšom prekograničnom dostavom, boljom zaštitom potrošača te mogućnošću da svaki potrošač iz bilo kojeg dijela EU-a proizvode može naručivati i kupovati iz drugih članica po transparentnim uvjetima i cijenama", ističu iz HAKOM-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle