Obavijesti

Tech

Komentari 111

Čudom su izbjegli katastrofu u orbiti! 'Hvala Bogu, oni su živi'

Čudom su izbjegli katastrofu u orbiti! 'Hvala Bogu, oni su živi'
15

Ruska raketa koja je poletjela s Nickom Hagueom i Aleksejem Ovčininom prisiljena je na prekid misije zbog kvara na motoru tijekom lansiranja. Astronauti su se uspjeli spasiti i sletjeti u Kazahstan

VIDEO

Američki i ruski astronaut koji su se u četvrtak uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu pronađeni su i u dobrom su stanju, objavile su agencije, pozivajući se na NASA-u i Roskosmos.  

Američki i ruski astronaut Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su prizemljili na području Kazahstana pošto je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Iz kozmodroma u Bajkonuru za Interfax su rekli kako su se ugasili motori na drugom stupnju rakete, zbog čega je posada morala krenuti u hitno slijetanje nazad na Zemlju. To je bilo samo dvije minute nakon što je raketa poletjela.

Astronauti su u trenutku morali donijeti odluku o kojoj im ovisi život te su se odvojili od ostatka rakete i krenuli na opasno 'balističko slijetanje'. Kako su objasnili iz NASA-e, modul se u ovakvom povratku vraća pod puno oštrijim kutom nego što bi to bilo u normalnoj situaciji.

Već su ih izvukli iz kapsule

Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu, objavio je izvor iz Roskosmosa.

"Astronauti su živi, prizemljili su. Pronađeni su i trenutno ih se prevozi" u Djezkazgan, kazahstanski grad najbliži kozmodromu Bajkonuru i mjestu prinudnog slijetanja. 

"U trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila se neočekivana situacija. Aktivirani su sustavi spašavanja, raketa je aterirala u Kazahstanu", objavila je NASA na Twitteru.

Izvor iz ruske svemirske agencije, kojega citira list Ria Novosti, dodao je da astronauti nisu ozlijeđeni.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje gdje su trebali ostati šest mjeseci, no po prvim informacijama zakazali su motori rakete, oko dvije minute nakon polijetanja. Umjesto trećeg astronauta Sojuz je prevozio i teret namijenjen za ISS. U teretu je bio i ruski 3D bio-printer koji su astronauti trebali testirati u orbiti, a služio bi za uzgoj ljudskog tkiva i organa u bestežinskom stanju.

- Problemi s raketom, 2 minute 45 sekundi - rekao je savršeno mirnim glasom Aleksej Ovčinjin tijekom prijenosa lansiranja uživo.

- Došlo je do problema s motorom, nekoliko sekundi nakon odvajanja gornjeg dijela rakete - kazali su komentatori NASA-e koji su prenosili polijetanje.

- Hvala Bogu, živi su - komentirao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.

Prema NASA-i raketa se vratila na Zemlju "balističkom putanjom", odnosno slobodnim padom.

Rusija je u međuvremenu obustavila pripreme za sva lansiranja Sojuza

Sojuz je jedna od najstarijih raketa ali i jedna od najsigurnijih, piše BBC i dodaje da su astronauti sigurno primijetili da nešto nije u redu jer su osjećali da se nalaze u bestežinskom stanju u trenutku kada su trebali biti snažno potisnuti natrag na sjedala.

Sigurnosni sustavi testirani su i spremni na ovakve situacije, ali sigurno se radilo o vrlo neudobnom putu natrag na Zemlju i astronauti su morali iskusiti vrlo jake gravitacijske sile, ocjenjuje BBC.

NASA u lipnju prvi put lansira astronaute na raketi SpaceX-a
NASA  u lipnju prvi put lansira astronaute na raketi SpaceX-a

Trenutno se vode rasprave o aktualnom stanju ruske industrije i mogućnosti da održi standarde. Kakav god bio rezultat, ovaj događaj samo će nahraniti strahove i potaknuti SAD da udvostruči i napore da ubrza razvoj novog raketnog sustava koji bi trebao imati premijeru sljedeće godine.

"Radni konj" svemirskog programa

Sojuz je trenutno jedina je veza sa Zemljom za posadu Međunarodne svemirske postaje otkad je američka NASA izašla iz svemirskog programa 2011. i prestala biti dominanta sila u istraživanju svemira.

Više od 50 godina, Sojuz je 'radni konj' sovjetskog i kasnije ruskog svemirskog programa.

SAD od 2011. ne šalje više vlastitim letjelicama ljude u svemir, već to na regularnoj bazi rade samo Rusi.

Suprotno od nekadašnjih 'space shuttleova', svaki Sojuz može biti korišten samo jednom kako bi odveo kozmonaute i astronaute u svemir i vratio ih na Zemlju u kapsuli.

Prvi let Sojuza 1967. završio je tragedijom. Tijekom povratka u atmosferu, padobran se nije otvorio i Sojuz-1 srušio se a kozmonaut Vladimir Komorov je poginuo.

Misija Sojuz-11 1971. također nije uspjela, a tri su kozmonauta umrla zbog problema s dovodom zraka.

Sojuz se sastoji od tri dijela: servisnog modula, orbitalnog modula i kapsule za povratak na Zemlju. Orbitalni modul služi za pristajanje na svemirsku postaju.

Osim što služi za redovit prijevoz na ISS, Sojuz je također usidren na Međunarodnoj svemirskoj postaji te služi kao 'čamac za spašavanje' u slučaju da se postaja mora hitno napustiti.

Sojuz se lansira s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a osim onih s posadom, lansiraju se i Sojuzi bez posade.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama