Obavijesti

Tech

Komentari 4

LA Times uz pomoć robota je objavio prvu vijest o potresu

LA Times uz pomoć robota je objavio prvu vijest o potresu
1

Quakebot je algoritam koji može na temelju podataka o potresu ili informacija koje je objavila policija napisati kratku vijest, koja nije za Pulitzera, ali sadrži sve bitno

VIDEO

LA Times su bile prve novine koje su u ponedjeljak objavile vijest o potresu u Los Angelesu, i to zahvaljujući robotskom novinaru. Novinar i programer Ken Schwencke napisao je algoritam koji automatski može generirati kratki članak nakon što senzori osjete potres, piše Slate.

Schwencke je ispričao kako ga je potres probudio u 6.25 i odmah je došao do računala gdje ga je čekao članak u sustavu. Pregledao je tekst i objavio ga, a kaže kako su prošle otprilike tri minute. 

Tekst se pojavio pod njegovim imenom, no pravi autor je bio algoritam Quakebot kojeg je razvio prije više od dvije godine. Quakebot je programiran da reagira na svaki potres iznad određene magnitude. Iz podataka USGS-a potom izvlači potrebne informacije i ugrađuje ih u šprancu koja je unaprijed napisana, a priča se potom sprema u CMS Los Angeles Timesa gdje čeka odobrenje ljudskog urednika. 

Brojne redakcije diljem svijeta sve češće koriste robotsko-novinarstvo, a LA Times je jedan od pionira u tom području. Uz izvještaje o potresima imaju i algoritam koji može izraditi kratke članke iz crne kronike, a urednici potom mogu vidjeti koje su priče vrijedne šire obrade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok se često ovakva praksa prati izjavama da prijeti novinarima, Schwencke to ne vidi tako. Kaže kako je to nadopuna koja ljudima štedi vrijeme, a informacije se jednako lako mogu širiti. 

Uz prednost robotskog sustava, koji će se aktivirati tek iznad određene magnitude, Quakebot ima i određene granice. Ne može procijeniti štetu, intervjuirati stručnjake ili razlučiti koji su detalji priče važniji. Schwencke kaže da ponekad može napraviti i lažnu vijest na temelju lažnih uzbuna ili grešaka u sustavu. 

Ovakav sustav u engleskom je jeziku puno lakše isprogramirati, nego recimo na hrvatskom. Dok se na engleskom riječi ne mijenjaju, rodovi i deklinacija robotskom novinaru bi predstavljali ogroman problem da odluči pisati na hrvatskom.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle