Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lakše će šetati po Mjesecu: Astronauti dobili nova odijela

None Foto: PIXSELL/kolaž 10

Želimo sustave koji će omogućiti našim astronautima da budu znanstvenici na površini Mjeseca, objasnio je Chris Hansen, ravnatelj u NASA-inu uredu

NASA je u utorak pokazala dva nova svemirska odijela skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa te američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec do 2024.

Pogledajte video

Dva NASA-ina inženjera prohodala su pozornicom u stožeru agencije odjeveni u svemirska odijela, činili čučnjeve pred publikom sastavljenom od studenata i novinara pokazujući kako će izgledati svemirska odjeća za nultu gravitaciju prema NASA-inom programu Artemis za istraživanje Mjeseca.

Advanced Space Suit Engineer at NASA Kristine Davis gets into the xEMU prototype space suit for the next astronaut to the moon by 2024, during its presentation at NASA headquarters in Washington | Autor: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Ovo je prvo odijelo koje smo projektirali za zadnjih oko 40 godina - rekao je Chris Hansen (60), ravnatelj u NASA-inu uredu za konstruiranje svemirskih odijela.

- Danas ste vidjeli prototip tlačne odjeće. Sustav za održavanje života je u laboratoriju u Houstonu. Želimo sustave koji će omogućiti našim astronautima da budu znanstvenici na površini Mjeseca - rekao je.

ODIJELA ZA BUDUĆNOST Sa stilom na ISS: Ovo su nova odijela koja će nositi astronauti

Trumpova administracija je u ožujku dala naputak NASA-i da spusti ljude na Mjesec do 2024. ubrzavajući postizanje cilja da se Mjesec kolonizira kao polazno mjesto za misije na Mars. 

Advanced Space Suit Engineer at NASA Kristine Davis wears the xEMU prototype space suit for the next astronaut to the moon by 2024, during its presentation at NASA headquarters in Washington | Autor: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: CARLOS JASSO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Jedno odijelo od narančaste tkanine će astronauti nositi unutar svemirskog broda. Astronauti će nositi mnogo veće, većinom bijelo odijelo na površini Mjeseca.

- Nova odijela će omogućiti mnogo lakše hodanje, sagibanje i čučnjeve u kretanju po Mjesečevoj površini - rekla je Amy Ross, vodeći inženjer NASA-e za svemirska odijela.

Komentari (158)
  • Da se lakše šetate po pustinji u Nevadi 😁

    16. 10. 2019,   08:31
  • Teoretičari zavjere se, izgleda, koncentriraju u velikom broju, na našem balkanskom području. Da li je to možda povezano sa lošim obrazovnim sustavom? Ili čisto genetičkim manjkom inteligencije? Što vi mislite?

    16. 10. 2019,   11:55
  • Trebala bi se Kolinda izboriti da na odijelu bude logo HDZ-a

    16. 10. 2019,   08:32