Obavijesti

Tech

Komentari 14

Lana (14) je slijepa, ali svira, pjeva i želi ići u glazbenu školu

Lana (14) je slijepa, ali svira, pjeva i želi ići u glazbenu školu
1

Lanina majka obilazila je oftalmologe i privatne klinike, no kaže, nije bilo pomoći jer se očni živci nisu dovoljno razvili. Ipak, Lana iz Pribislavca pored Čakovca je jako uspješna

VIDEO

Lana Toplak (14) iz Pribislavca pored Čakovca ovogodišnja je državna prvakinja u čitanju Brailleova pisma za slijepe osobe u kategoriji izražajnog čitanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Djevojčica koja je rođena sa stopostotnom sljepoćom, odlična je učenica Osnovne škole Strahoninec, a bavi se i sviranjem klavira te pjevanjem. Lana živi u obiteljskoj kući sa sestrom Simonom (12), polusestrom Tiffany (6), mamom Majom i poočimom Marinom Horvatom. Dvanaestu godinu zaredom Hrvatska knjižnica za slijepe organizirala je natjecanje u mjerenju brzine i izražajnosti čitanja Brailleova pisma. Na natjecanje su pozvani učenici i odrasli koji poznaju i služe se tim pismom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U kategoriji učenika Lana je dobila priznanje o sudjelovanju na državnom natjecanju u čitanju braice i osvojeno prvo mjesto u kategoriji izraženog čitanja i drugo mjesto u brzini čitanja u kategoriji učenika. Dobit će i novčanu nagradu. Rodila se potpuno slijepa na oba oka. Obilazila sam s njom razne privatne klinike i oftalmologe, no očni živci nisu se dovoljno razvili, pa nije bilo pomoći. Ona u školi polazi redovni program uz individualni pristup i ima pomoćnicu u nastavi te normalno svladava program - rekla je Lanina mama Maja Horvat. Djevojčica već tri godine svira klavir i pjeva u čakovečkom studiju Žerjav.

- Prvi put zainteresirala se za sviranje u vrtiću, kad je imala četiri godine. Nastupa u Udruzi slijepih Međimurske županije za potrebe njihovih godišnjica i na dobrotvornim koncertima - ispričala nam je Lanina majka.

Kći joj pjeva i u školskom zboru.

U slobodno vrijeme gleda filmove i serije na računalu na kojem je instalirana govorna jedinica na Brailleovu pismu. Lana može raditi gotovo sve što i njene sestre uz malu pomoć.

- U školi najviše volim hrvatski, engleski i glazbeni. Volim se voziti na romobilu i triciklu, a mogu malo pospremiti i očistiti svoju sobu. U školi koristim udžbenike na Brailleovu pismu te elektroničku bilježnicu, na kojoj čitam knjige u elektroničkom obliku. Od ove školske godine koristim govorno računalo na nastavi umjesto bilježnice i olovke - kaže Lana.

Mama kaže da je već s dvije godine bila uključena u rehabilitacijski program Mali dom u Zagrebu u okviru rane intervencije, a od treće godine uključena je i u program dječjeg vrtića u Strahonincu uz pratnju edukacijskih rehabilitatora Udruge slijepih Međimurske županije.

- Uz vrtić polazila je program za predškolce u Centru za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’ u Zagrebu. Od najranijih dana učile smo pisati na Brailleovu stroju, čitati i crtati na folijama za slijepe - govori majka. Koristile su puno taktilnog i zvučnog materijala, a neke zvučne igračke su i same radile.

- Učile smo gledati dodirima, opisima i zvukovima. Sve to vrijeme bilo je puno uspona i padova. Ima još puno stvari koje moramo učiti i prilagođavati se, da Lana bude što samostalnija - kaže mama Maja, koja ima status roditelja njegovatelja 24 sata dnevno. Nakon osnovne škole Lana bi htjela upisati jezičnu gimnaziju ili glazbenu školu.

- Imam veliku želju. Obožavam pjevačicu Miju Dimšić i voljela bih je upoznati. Jako volim njezine pjesme. Na dobrotvornom koncertu Udruge slijepih pjevala sam njezinu pjesmu ‘Bezimeni’ - rekla nam je Lana.

Njena majka kaže da su, iako imaju osnovnu školu i u svome mjestu, odlučili Lanu dati u Strahoninec u školu jer su tamošnji učitelji educirani za rad sa slijepom djecom.

- Naši učitelji su prošli edukaciju i Centar ‘Vinko Bek’ brine se o Lani. Ima stručnu pomoć učitelja u nastavi i asistenta - kaže ravnateljica škole Jelena Okun

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'