Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poslali novi satelit koji će moći još točnije prognozirati vrijeme

None Foto: Gene Blevins

NASA i NOAA uložile su 11 milijardi dolara u novu generaciju satelita, a ovo je drugi iz nove flote. prvi je već omogućio preciznije predviđanje mnogih uragana

NASA je u četvrtak predvečer lansirala novi meteorološki satelit nove generacije koji će slati snimke oluja iznad američkog kontinenta visoke razlučivosti i omogućiti puno kvalitetniju vremensku prognozu.

Raketa Atlas V koja nosi satelit GOES-S ("Geostationary Operational Environmental Satellite") poletjela je u 17.02 sata (23.02 sata po srednjoeuropskom vremenu) iz Cap Canaverala na Floridi.

GOES-S je drugi takav satelit lansiran u okviru zajedničkog programa NASA-e i Američke agencije za oceane i atmosferu (NOAA).

Prethodni satelit, GOES-R lansiran je u studenom 2016. Po ocjeni stručnjaka, pomogao je u predviđanju mnogih uragana koji su ljetos pogodili Karibe.

Nova generacija satelita u koju su NASA i NOAA uložile 11 milijardi dolara, treba zamijeniti sadašnju satelitsku flotu GOES koja u zadnjih 40 godina nije bila znatnije modernizirana.

Očekuje se lansiranje još dvaju satelita iz programa GOES-R američke kompanije Lockheed Martin.

Komentari (12)
  • Sad kad krenu kabrit72, rodijakjozo....sa svojim under the dome, cgi, hollywood spikama hehe

    2. 3. 2018,   11:20
  • Dajte Vakuli pristup :P

    2. 3. 2018,   10:46
  • Zanimljivo, zar to nije i vojna kompanija

    2. 3. 2018,   10:44