Obavijesti

Tech

Komentari 5

LED rasvjeta postaje standard niskoenergetskih objekata

LED rasvjeta postaje standard niskoenergetskih objekata
15

Oko 20% ukupne potrošnje električne energije u svijetu namijenjeno je rasvjeti. EU zabranjuje uporabu određenih izvora svjetlosti u domaćinstvu, standardnih žarulja.

VIDEO

Rasvjeta je odgovorna za stvaranje željenog ugođaja u domu, stoga su se Jelušići obratili stručnjacima koji će im pomoći da postignu maksimalni efekt uz minimalnu potrošnju energije. Stručnjaci tvrtke Lighting d.o.o. koristili su najnovije i najbolje proizvode od vodećeg svjetskog proizvođača, njemačke tvrtke OSRAM. Naglasak je bio na svjetiljke s fluo-kompaktnim i LED izvorima, dakle svakako na energetski učinkovite izvore svjetla koje imaju veliki učinak uz istodobno maksimalno reduciranu snagu.

Ne može se reći da postoji rasvjeta baš za pasivne i niskoenergetske kuće, premda zbog globalne uštede postoji tendencija i razvoj rasvjetnih elemenata visoke učinkovitosti za sve objekte. Najefikasniji i najekonomičniji do njih trebali bi biti osnovica za rasvjetu pasivnih i niskoenergetskih kuća. U svakom slučaju to su svjetiljke sa štednim, fluo i LED izvorima integrirane u sustav rasvjete koji bi trebao omogućiti potpunu regulabilnost i upravljivost u skladu s dobom dana, maksimalnim korištenjem dnevnog svjetla i analizom prisutnosti u prostorima. Ipak, pretpostavka je da je cca 20% ukupne potrošnje električne energije u svijetu namijenjeno rasvjeti, što samo po sebi govori koliko je važno koristiti inovativne i učinkovite izvore svjetla. Dodatno, EU zakonska regulativa (od 01.07.2013. na snazi i u RH) zabranjuje uporabu određenih izvora svjetla u domaćinstvu (npr. standardnih žarulja). Pri tome postoje jednostavne zamjene koje je moguće odmah primijeniti.

Možemo reći da standardna rasvjeta većinom podrazumijeva korištenje izvora s žarnom niti bez mogućnosti regulacije. Štedna rasvjeta bila bi ona koja koristi izvore veće učinkovitosti, kao što su npr. štedne halogene žarulje, štedne fluo-kompaktne žarulje i LED žarulje.

Potrošnja se svakako može procijeniti na osnovu ukupnog energetskog opterećenja. Regulacija rasvjete (ručna i automatska) pridonose u određenom postotku smanjenju ovih vrijednosti, pri čemu vrijednost ovisi o rasvjetnim elementima i sustavu regulacije. Predviđena potrošnja je procijenjena vrijednost, jer ima puno parametara koji su samo približni npr. broj sati rada svakog prostora, postotak regulacije i sl.

Preciznije procjene potrošnje energije uključuju i procjenu cijele instalacije u korištenju, i kao takve su mnogo složenije, a moraju uključiti i cijenu rasvjetnih elemenata s njihovom montažom, cijenu instalacije s ugradnjom, cijenu elemenata upravljanja. U slučaju upravljive rasvjete potrebno je raditi i procjenu dodatne uštede koje se mogu očekivati.

Zrače li zaista štedne žarulje?

SVAKI elektronički element emitira određeni dio elektromagnetskog zračenja u okolinu i to se uvriježeno naziva zračenjem. Tipičan primjer su mobiteli. Kod izvora svjetla ovaj je parametar zanemariv, a pri tome je važno napomenuti da je kod vodećih proizvođača izvora svjetlosti ta vrijednost daleko ispod maksimalno dozvoljene vrijednosti. 

Nema nikakve službene studije koja bi dokazala štetnost štednih žarulja i one su široko raširene u primjeni u cijelom svijetu. Štedne žarulje renomiranih proizvođača sadrže živu u minimalnim količinama, te je osiguran sustav zbrinjavanja ovakvih žarulja na kraju vijeka trajanja (slično kao i npr. baterijskih uložaka). 

Suvremene štedne alternative – poput štednih halogenih žarulja i LED žarulja, uopće ne sadrže živu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama