Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Let u svemir obične bakterije može pretvoriti u prave ubojice

None Foto: Reuters 4

Bakterije se mogu prilagoditi i postati otpornije u svemiru, što predstavlja prijetnju dugotrajnim misijama. Zbog toga su razvili novi zaštitni premaz koji pomaže u borbi s bakterijama i štiti zdravlje astronauta

Razne bakterije naši su vjerni suputnici i na dugotrajnim svemirskim misijama, no znanstvenici su otkrili da ti ekstremni uvjeti svemirskog zračenja, mikrogravitacije i stresa mogu natjerati bakterije da očvrsnu i postanu otpornije. 

IMAMO PROBLEM Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa

Takve izdržljivije bakterije mogu postati opasni patogeni koje je puno teže liječiti. Uz to, svemirska putovanja su i velik stres za astronaute koji postaju podložniji infekcijama. Svi ti učinci postaju puno veći što su misije dugotrajnije te predstavljaju veliku opasnost za potencijalno putovanje prema Marsu. Da bi stvar bila gora, geni koji su odgovorni za te nove karakteristike u bakterijama lako se mogu dijeliti među različitim vrstama bakterija. 

The International Space Station (ISS) crew members board the Soyuz MS-12 spacecraft for the launch at the Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan PRVI LET NAKON KVARA Nakon što su preživjeli kvar Sojuza, opet poletjeli u svemir

Kako bi riješili taj problem, Elisabeth Grohmann sa Tehničkog sveučilišta Beuth u Berlinu zajedno sa svojim timom testirala je novi antibakterijski premaz AGXX na površini Međunarodne svemirske postaje koja je najpodložnija kontaminaciji - zahodskim vratima. 

Foto: NASA

Grohmann je pojasnila kako AGXX sadrži srebro i rutenij te taj premaz ubija sve bakterije, ali i određene viruse i gljivice. Kaže kako su učinci premaza slični izbjeljivaču, ali ovaj premaz sam se obnavlja. Srebro se kroz povijest često koristilo kako bi se zaustavio razvoj mikrobioloških organizama, a može ga se naći posvuda, zbog čega se razvijaju i otpornije bakterije. Zbog toga su i razvili AGXX kao novu metodu borbe, a nakon šest mjeseci na ISS-u, površine koje su bile premazane njime nisu imale bakterija. 

Foto: Dreamstime Ilustracija

Čak i nakon 12 i 19 mjeseci, otkrili su 80 posto manje bakterija nego na čeličnim površinama. Testirali su i obično srebro za usporedbu, no tu je bilo samo 30 posto manje bakterija nego na običnom čeliku. 

Grohmann napominje kako je najvažnije da nije otkriven niti jedan opasni patogen, što znači da je trenutno rizik infekcije za posadu na ISS-u malen. Međutim, sve su bakterije bile razvile zaštitni sloj i bile otporne na barem tri antibiotika, a Grohmann napominje da je to znak da treba raditi na razvoju novih pristupa u borbi s bakterijskim infekcijama želimo li krenuti prema Marsu i dublje u svemir, piše Phys.org.

Komentari (17)
  • Ma nije problem, ionako neće moći kroz kupolu !

    20. 3. 2019,   07:14
  • zemlja je ravna ploča a kroz kupolu nemore ništ proć a to šta vidite na noćnom nebu je hologram,svemira nima...jel tako...ravnozemljaši...

    20. 3. 2019,   08:31
  • ljudi na mars nece ići prije 2035

    20. 3. 2019,   10:23