Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Leteći čovjek je uspio: Preletio je kanal La Manche flyboardom

None Foto: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL 3

Zapata je krenuo u 8:15 s plaže Sangatte u Francuskoj i uspio se opskrbiti kerozinom na pola puta te se spustio dvadesetak minuta poslije u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske

Deset dana nakon neuspjeha, leteći čovjek Franky Zapata uspio je u nedjelju na svojem izumu "flyboardu" preletjeti kanal La Manche koji razdvaja Francusku od Velike Britanije.

Zapata je krenuo u 8:15 s plaže Sangatte u Francuskoj i uspio se opskrbiti kerozinom na pola puta te se spustio dvadesetak minuta poslije u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske.

French inventor Franky Zapata takes off on a Flyboard for a second attempt to cross the English channel from Sangatte to Dover, in Sangatte | Autor: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara.

PROMAŠIO PLATFORMU ZA GORIVO 'Leteći čovjek' završio u moru: Htio je preletjeti La Manche

Njegov flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti 25. srpnja, na dan kada je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Jet-powered hover-board channel crossing | Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL Foto: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku širine oko 35 kilometara, mora se opskrbljivati gorivom na putu. U prvom pokušaju promašio je platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom i pao u more. 

(abe)

Komentari (28)
  • Samo za čestitati !

    4. 8. 2019,   10:06
  • Evo ideje za ilegalne imigrante.

    4. 8. 2019,   11:44
  • Dobro prometalo za Zagrebu . Bolje od romobila .

    4. 8. 2019,   10:20