Obavijesti

Tech

Komentari 13

'Leteći čovjek' završio u moru: Htio je preletjeti La Manche

'Leteći čovjek' završio u moru: Htio je preletjeti La Manche
6

Franky Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kada je prije 110 Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

VIDEO

"Leteći čovjek", francuski izumitelj Franky Zapata, nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom" u četvrtak jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom, objavio je član njegove tehničke ekipe. 

Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kada je prije 110 Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Pogledajte video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin Zapata poletio j 07:06 po GMT-u s plaže Sangatte blizu Calaisa i nadao se stići do Dovera za 20 minuta, brzinom do 140 kilometara na sat i na visini između 15 do 20 metara. 

"To je golemo razočaranje. Dogovorio se s brodom za opskrbu no vjerojatno je promašio platformu za samo nekoliko centimetara", rekao je član ekipe za BFM televiziju.

Dodao je da Zapata nije ozlijeđen. 

French inventor Franky Zapata takes off on a Flyboard to cross the English channel from Sangatte in France to Dover, in Sangatte

"Prakticirali smo manevar više desetaka puta i na nemirnijem moru, s platformama koje su se više pomicale i to bez ikakvih problema", rekao je tehničar.

"Nije riječ o vjetru, nisu krivi valovi", rekao je. Platforma je bila dva metra iznad palube, svaki pokret borda je pretjeran", objasnio.

Zapata je nestao s vidika gledatelja, vučen helikopterom. Nekoliko minuta poslije njegova je ekipa najavila da nije uspio spustiti se na brod da nadopuni gorivo.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu, Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je '100 posto razvijen u Francuskoj".

Njegov Flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku, a koejga je najuži dio širok oko 35 kilometara, morao se opskrbljivati na putu.

French inventor Franky Zapata flies on a Flyboard during a demonstration as he prepares to cross the English channel from Sangatte in France to Dover, at the Saint-Inglevert aerodrome

Početkom srpnja, francuske pomorske vlasti za La Manche i Sjeverno more dale su "negativno mišljenje" o Zapatinu projektu upozorivši da je ta zona "opasna" zbog osobito gustog prometa. No u utorak navečer upozorenje je uklonjeno pošto su vlasti dobile "brojna jamstva" o "sigurnosti" preleta.

Zapata je svoj izum već bio predstavio na Forumu inovacija u obrambenoj industriji u Parizu krajem 2018. godine. Tada je njegov Flyboard bio korišten kao platforma za snajperista koji je bio podrška komandosima u napadu izvedenom s plovila na rijeci Seinei.

Francuske specijalne snage zainteresirane su za tu platformu "za posebne operacije u urbanim područjima". 

Prije nego što je izumio svoj "Flyboard Air", Zapata koji je građanin Marseillea, već je "letio" nad vodom na svome akva-Flyboardom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'
KONKURENCIJA IH PRITIŠĆE

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'

Globalna isporuka telefona porasla je za 7,8 posto, na 289,4 milijuna uređaja u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari iz IDC-a navode da će oporavak Huaweija i žestoki rivali natjerati vodeći dvojac na promjene

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju