Obavijesti

Tech

Komentari 39

Letjeli smo na Mars i bježali od robota u top SF hitovima 2015.

Letjeli smo na Mars i bježali od robota u top SF hitovima 2015.
7

Ova godina donijela nam je mnoge neočekivane uspješnice, no godinu je ipak obilježio povratak starih brendova kao što su Pobješnjeli Max i Ratovi zvijezda

VIDEO

Godina na izmaku bila je još jedna jaka sezona za znanstveno-fantastične filmove. SF je ponovno jak žanr u najvećim holivudskim studijima. Nakon fantasy klasika poput Gospodara prstenova, Harryja Pottera i Hobbita ponovno vladaju superjunaci ponajviše iz Marvelove radionice, ali 2015. godina donijela nam je i neočekivane uspješnice poput Ex Machine i Chappieja.

No, najviše su slave ove godine ipak odnijeli poznati stari brendovi - Star Wars i Mad Max.

Ratovi zvijezda: Sila se budi

Polemike se još ne stišavaju oko J.J. Abramsove izvedbe Ratova zvijezda "Sila se budi". Mnogi zamjeraju Abramsu (čak i George Lucas), da je previše otišao u remake originalnih filmova, no neupitno je da se Sila probudila i poharala kino blagajne. Sila se budi vrlo je dinamičan i uzbudljiv film, koji je utabao stazu novim nastavcima slavne sage. Novi glavni likovi dobili su najveću minutažu i odlično su je iskoristili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Uvjerljiva Rey je postala novi Luke, rastrgani i pomalo plačljivi Kylo Ren postaje novi Darth Vader (no scene kad gubi kontrolu su mu vrh), a odbjegli jurišnik Finn novi je Han Solo, koji samo želi pobjeći čim dalje... Tu je i 'novi' R2D2 - BB-8. A uz sve to imamo i cijelu staru ekipu. Dakle, Abrams je imao puno toga za ubaciti u smjesu i unatoč svim rupama u radnji dobili smo odličan rezultat.

Giphy

Pobješnjeli Max: Divlja cesta

Kultni film iz 1979., koji je Mela Gibsona lansirao među najplaćenije holivudske filmske zvijezde, ove je godine dobio svoj četvrti nastavak. Film je od prve do zadnje minute napet, prepun akcije i jurnjave u kojoj se ne štede ni starci ni trudnice.

VIDEO

U glavnim ulogama našli su se sjajni Charlize Theron u ulozi heroine ravnopravne Maxu i Tom Hardy koji je imao težak zadatak udahnuti glavnom junaku novi život. Pobješnjelog Maxa možete pogledati i u Vip videoteci.

Giphy

Divljaci koji uz urlik "Witness me" ulaze u bilo kakav sukob i Coma-Doof Warrior, slijepi gitarist zavezan na kamionu kojem je zadatak nabrijavati svoju ekipu na borbu uz žestoke taktove i gitaru iz koje suklja vatra, scene su koje nećemo tako brzo zaboraviti.

Marsovac

Jedan od najiščekivanijih filmova godine, Marsovac, nije razočarao. Film Ridleya Scotta, napravljen prema istoimenom romanu Andyja Weira, snimljen je u bliskoj suradnji s NASA-om, premijerno je prikazan na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a nakon tog poharao je kina diljem svijeta.

VIDEO

Uvjerljivi Matt Damon u ulozi astronauta Marka Watneya, kojeg kolege ostavljaju na Crvenom planetu misleći da je mrtav, stvarne NASA-ine tehnologije koje su se koristile u filmu i prekrasni kadrovi ovog negostoljubivog i opasnog planeta osvojili su publiku i kritičare.

Ex Machina

Još jedan film koji razmatra suživot čovjeka i umjetne inteligencije, što je tema koja je sve prisutnija u tehnološkom svijetu. Mladi je programer izabran od strane ekscentričnog genija da sudjeluje u revolucionarnom testiranju robota koji je dosegao mogućnost da prođe kao čovjek. Jedna lokacija i četiri lika sve su što treba ovom filmu da bi postao jedan od najupečatljivijih ove godine.

Giphy

Robot usput izgleda kao izuzetno lijepa i seksi djevojka.

VIDEO

Sličnom tematikom bavio se i Her sa Scarlett Johanson, no Ex Machina je mračniji film i ide dalje.

Ant-Man

Ant-Man je uspio postati najbolji film i komedija o smanjivanju čovjeka još od klasika "Draga smanjio sam djecu" iz 1989. godine. A komediju i SF nije lako povezati u uspješan proizvod.

VIDEO

Pomogla je i bogata produkcija od čak 130 milijuna dolara, no i pogođena postava glavnih protagonista. Paul Rudd je simpatični slučajni junak, a Corey Stoll uvjerljivi zlikovac. Tu je i hrpa uvjerljivih akcijskih scena i sjajnih prizora iz mikroperspektive. Zabavno!

Chappie

Iako je podbacio na kino blagajnama, a nije pobrao niti lovorike u kritikama riječ je o vrlo zanimljivom filmu. Chappie pomalo podsjeća na hit film District 9, no ovdje se ne radi o suživotu s alienima, nego robotima. No, film nije ničija kopija, nego odličan i originalan uradak autora i redatelja Neilla Blomkampa.

VIDEO

Chappie je policijski droid, koji spletom okolnosti postane prvi robot koji misli i osjeća za sebe. Pritom brzo prolazi transformaciju od robota s porivom dječaka do poimanja svoje egzistencije.

Koji bi film vi dodali na listu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle