Obavijesti

Tech

Komentari 3

Liječnici otkrili: Igranje Tetrisa pomaže u borbi protiv PTSP-a

Liječnici otkrili: Igranje Tetrisa pomaže u borbi protiv PTSP-a
1

Pacijenti koji su igrali Tetris doživjeli manje ponovljenih sjećanja ili flashbackova. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih s traumatičnim iskustvom.

VIDEO

Igranje Tetrisa u bolnici samo nekoliko sati nakon doživljene automobilske nesreće može pridonijeti sprečavanju pojave posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazalo je novo istraživanje švedskih i britanskih znanstvenika. 

Znanstvenici su istraživanje proveli na sedamdesetjednoj osobi, žrtvi automobilske nesreće dok su čekale liječničku obradu na bolničkom odjelu hitne službe.

Od polovine pacijenata su tražili da se nakratko prisjete nesreće te da potom počnu igrati tetris, jednu od najpopularnijih videoigara u kojoj igrač slaže blokove raznih boja i oblika. Naziv joj proizlazi iz grčkog prefiksa "tetra" (četiri) jer se svi dijelovi sastoje od četiri segmenta i tenisa.

Druga grupa dobila je zadaću da se pokuša opustiti kompjutorskim igrama baziranim na riječima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanstvenici sa švedskog Instituta Karolinska i Oxfordskog sveučilišta ustanovili su da su pacijenti koji su igrali Tetris doživjeli manje ponovljenih sjećanja ili flashbackova. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih s traumatičnim iskustvom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u zadnjem broju časopisa Molecular Psychiatry pokazali su da igranje tetrisa ubrzo nakon traumatičnog iskustva smanjuje broj misli povezanih s neugodnim događajem skrećući pozornost mozga s tog događaja te mijenja način na koji se potresna sjećanja pohranjuju.

Zaključili su i da je igranje Tetrisa učinkovitije u odnosu na druge videoigre, poput onih koje se oslanjaju na trivijalnosti ili jezične vještine. Razlog tomu je vjerojatno taj što upravo tetris aktivira različita područja mozga. 

Ustanovljeno je da se PTSP, vrsta anksioznog poremećaja, razvila kod svake četvrte osobe koja je doživjela automobilsku nesreću.

Tvorac igre je u lipnju 1984. bio ruski znanstvenik Aleksej Pažitnov koji je radio kao programer u računalnom centru Sovjetske akademije znanosti. Tetris je spoj računalne igre i njegova omiljenog sporta - tenisa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....