Obavijesti

Tech

Komentari 8

Riječki liječnici prvi put izveli operaciju presađivanja rožnice

Riječki liječnici prvi put izveli operaciju presađivanja rožnice
3

Operacija je plod dugogodišnje suradnje riječkih oftalmologa i stručnjaka Specijalne bolnice 'Svjetlost' iz Zagreba, kako na polju edukacije tako i u razmjeni kliničkih iskustava...

VIDEO

- Pacijentici je napravljena transplantacija rožnice, tj. prednjeg, prozirnog dijela oka, radi bolesti koja se zove keratokonus, inače jedna od najčešćih bolesti zbog koje se izvode ovakve transplantacije, a koja zahvaća mlade, radno sposobne ljude kod kojih dolazi do velikog pada vida; u ovom slučaju pacijentici je vid prije operacije bio manji od pet posto - istakla je u četvrtak gostujuća zagrebačka prof.dr. Iva Dekaris na prvoj translatacija rožnice izvedenoj u KBC-u Rijeka.

Operacija je plod dugogodišnje suradnje riječkih oftalmologa i stručnjaka Specijalne bolnice 'Svjetlost' iz Zagreba, kako na polju edukacije tako i u razmjeni kliničkih iskustava.

- Jako smo ponosni što smo počeli sa keratoplastikom zato što ustvari nastavljamo trend transplantacije kirurgije koja je ovdje započela 1971. sa presađivanjem bubrega pod vodstvom prof. Vinka Frančiškovića. Odlično je saznanje da se jedan novi oblik transplantacije, onaj kojim možemo vratiti vid bolesniku, također uvrstio u spektar usluga koje pruža riječka bolnica - pionir transplantacije u našoj zemlji. Moram istaknuti da je ovo rezultat suradnje dviju medicinskih institucija, ali prvenstveno prof. Dekaris i prof. Gabrića, koji su zaslužni uopće za i osnivanje očne banke i uvođenje keratoplastike u Hrvatsku. Drago mi je da smo počeli s ovim operacijama i u Rijeci jer je to bio gotovo jedini zahvat radi koga su očni pacijenti s ovog područja morali putovati u veće medicinske centre - kazala je za vrijeme operacije doc. dr. Maja Merlak, predstojnica Klinike za oftalmologiju u Rijeci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako oporavak do definitivne vidne oštrine traje nekoliko mjeseci, ali pacijentima se nakon svakodnevnih pregleda prvih desetak dana, a potom tjedno pa mjesečno, iz dana u dan vid polako sve više poboljšava. Većini bolesnika za oporavak treba samo lokalna terapija očnim kapima.

Operacija, koja traje oko pola sata, radi se pod općom anestezijom, a rezultira izvrsnom uspješnošću od čak 95 posto, radi toga što je rožnica imunološki privilegirano tkivo pa gotovo nema odbacivanja. Donorsko tkivo, provjerene kvalitete inače se pribavlja iz hrvatske očne banke za transplantaciju KBC-a Rebro te je tako i rožnica za prvu 'riječku' transplantaciju pribavljena tamo. 

Inače, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 20 milijuna ljudi danas je slijepo zbog bolesti rožnice. Zahvat kojim se bolesna, ozlijeđena rožnica zamijeni zdravim, doniranim, ljudskim očnim tkivom danas je najčešće izvođena transplantacija. Godišnje se u Americi napravi oko 40 tisuća ovakvih operacija, a u Hrvatskoj oko 150.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje