Obavijesti

Tech

Komentari 37

Dječaku ugradili uređaj koji prekida epileptične napadaje

Dječaku ugradili uređaj koji prekida epileptične napadaje
2

Liječnici u Klaićevoj dvojici dječaka ugradili su elektrosimulator koji prepoznaje znakove napada i prekida ih. Funkcija je stimulatora podražavati živac vagus, koji stimulira određene jezgre u mozgu

VIDEO

Kad mogu na balun? Hoću li moći voziti bicikl, bila su prva pitanja dječaka (12) iz Splita, jednog od prve dvojice dječaka u Hrvatskoj kojima je u trosatnom operativnom zahvatu ugrađen VNS, Vagus Nervus Stimulator.

Riječ je o metodi liječenja epilepsije koja se u Hrvatskoj već godinama primjenjuje na odraslima, a odsad i značajnom koraku naprijed u liječenju djece od epilepsije.

- Ova metoda liječenja se primjenjuje kod onih oblika bolesti gdje se unatoč liječenju s više antiepileptika, lijekova, kroz najmanje godinu dana ne postiže dobra kontrola bolesti. Napadaji se ponavljaju, svakodnevno i ponekad i s više napadaja dnevno različite duljine trajanja. Upravo je takav slučaj bio kod našeg dječaka - pojasnila je dr. Marija Meštrović, dječji neurolog iz splitskog KBC-a.

VNS se sastoji od pulsnoga generatora, koji se ugrađuje ispod lijevog prsnog mišića, i dviju elektroda, koje se ugrađuju u moždani živac vagus. Funkcija je stimulatora podražavati živac vagus, koji stimulira određene jezgre u mozgu i time se smanjuje broj epileptičnih napadaja.

Jedini 'potrošni' materijal je baterija

Pojedina djeca s tim oblikom epilepsije imaju i desetak epileptičkih napadaja dnevno, pa je cilj što je moguće više smanjiti broj napadaja. Sustav automatski prepoznaje prve (na)znake napadaja te reagira samostalno i tako prekine napadaj. Magnetsku pločicu dječak ima na ruci te i sam može aktivirati stimulator osjeti li dolazak napadaja, a identičnu pločicu dobili su i roditelji, koji također mogu intervenirati. Liječenje VNS-om može biti doživotno, a baterija je jedini “potrošni” materijal – traje najmanje pet godina i zamjena je jednostavna.

Zoran Bahtijarević, ravnatelj Dječje bolnice u Zagrebu, gdje će se takve operacije obavljati, rekao je kako ugradnja VNS-a nije česta metoda, pa očekuje da će neurokirurški tim godišnje izvesti tu operaciju kod desetak djece.

Simulator se uključi kad osjeti da se bliži napadaj

Dječaku je na lijevoj strani prsišta ugrađena baterija, a elektroda se fiksira oko lijevog najdužeg parnog moždanog živca. Stimulator se uključuje spontano, a putem pločice može ga aktivirati i pacijent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.