Obavijesti

Tech

Komentari 19

Lokacija i orijentacija kuće utječu na potrošnju energije

Lokacija i orijentacija kuće utječu na potrošnju energije
9

Prvi uvjet energetski učinkovite gradnje je termoizolacija ovojnice zgrade. Istražili smo važnost drugog uvjeta – lokacije i orijentacije kuće. Donosimo zaključke

VIDEO

Građevinski materijal ima gotovo istu cijenu gradite li kuću na Pantovčaku ili Jakuševcu. "Dakle, preporuka budućim investitorima: Pažljivo birajte lokaciju vašeg budućeg doma! Na njoj će vaša obitelj provesti možda i veći dio svog života. Ponovo ističem svojevrsni „moto“ ovog našeg Projekta: Čak i prije kupnje gradilišta – konzultirajte stručnjaka. Sjećam se gospođe koja se nije mogla odlučiti između 2 ili 3 gradilišta koja su joj se nudila, i tražila je od nas već u toj fazi savjet arhitekta.To se doduše ne događa baš često, ali to svakako preporučujem.Te konzultacije su besplatne i za našeg klijenta neobavezne, a mogu mu biti vrlo korisne. Naime, često se radi o nekim detaljima ili nedostacima na lokaciji koje laik odmah ne uoči, ili ne obrati na njih potrebnu pažnju pa ih možda zanemari, a kasnije nakon kupnje parcele, ti detalji postanu mu vrlo važni", istaknuo je Ranko Novak iz tvrtke Ytong.

Odabir parcele

Idealnih parcela više nema, ili ih je ostalo još jako malo i toliko su skupe da si ih prosječan kupac ne može priuštiti. Gotovo svaka parcela ima neki veći ili manji „hendikep“. Pored ostalog, zadaća arhitekta je da te hendikepe na vrijeme prepozna, da na njih upozori svog investitora, te da ih svojim projektom po mogućnosti ublaži, anulira ili čak možda pretvori u prednost. Svako je gradilište i svaki je projekt originalan i različit, a ne tipski. Ne postoje dvije potpuno iste kuće kao ni dvije iste obitelji, uvijek treba primijeniti individualni pristup tj. upoznati se s lokacijom kao i s budućim investitorima-korisnicima.

Klimatska zona u kojoj se gradi je važna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od planiranja niskoenergetske ili pasivne gradnje vrlo je važna klimatska zona u kojoj gradimo. Kriterije pasivne kuće u Dubrovniku ili Makarskoj daleko je jednostavnije postići nego na primjer, u Varaždinu ili Gospiću. S daleko manjom debljinom toplinske izolacije. U Dalmaciji je mjerodavno hlađenje ljeti, a na kontinentu grijanje zimi.

Orijentacija gradilišta

Jedna od bitnih značajki lokacije je - orijentacija gradilišta. Pogotovo ako se planira niskoenergetska ili pasivna gradnja, kod kojih je potrebno dnevne (boravišne) prostore kuće orijentirati prema suncu – tj. osigurati im ekvisolarnu orijentaciju od JI – J – JZ (Z). Ako to nije moguće, vrlo je teško, gotovo nemoguće postići stroge kriterije tog energetskog razreda. Suncu se okreću prostori boravka s velikim otvorima (veći prozori, klizne ili fiksne stijene ili vrata) koji propuštaju svjetlost i toplinu u unutrašnjost zgrade.

Zasjenjenost

Treba voditi računa i o zasjenjenosti, ili eventualnim preprekama (konfiguracija terena, susjedne zgrade, vegetacija i dr.), koje unatoč pogodnoj orijentaciji zgrade mogu onemogućiti njeno osunčanje. Listopadna vegetacija je dobrodošla, jer će zimi propuštati sunce, a ljeti ga zaustaviti i ugodno zasjeniti fasade. Mogu se predvidjeti i  ugraditi posebna sjenila nad otvorima na fasadama.

Ostali, servisni stambeni prostori projektiraju se po mogućnosti, orijentirani na I i S, s malim otvorima - radi manjih gubitaka energije. Obitelj Jelušić je dugo tražila i našla vrlo kvalitetnu, parcelu, u prometno izrazito mirnom kvartu, s puno zelenila, s blizinom škole i trgovine, autobusa i ostale urbane infrastrukture. Njezina južna orijentacija i odlično izolirana ovojnica zgrade osigurat će im vrlo malu potrošnju energije za grijanje.

Kako je niskoenergetska gradnja uvjetovana i oblikom kuće pročitajte u sljedećem članku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...