Obavijesti

Tech

Komentari 24

Loše navike: Ovo su pogreške koje često radimo dok vozimo

Loše navike: Ovo su pogreške koje često radimo dok vozimo

Bitno je da za vožnje maksimalnu koncentraciju posvetite onome što se događa oko i ispred vas te da 'izbacite' sve što bitno utječe na pad koncentracije....

VIDEO

Zasigurno najveća pogreška koju činimo za volanom je upotreba mobitela. Telefoniranjem koncentracija pada oko 50 posto, a ako je riječ o ozbiljnijim raspravama čak do 65 posto. Nadalje, istraživanja su pokazala kako čak i popularne handsfree slušalice mogu bitno smanjiti koncentraciju i utjecati na vrijeme reakcije. Osim toga, tipkanje po mobitelu uvelike odvlači pozornost vozača s ceste i svega što se događa ispred njega. Stoga ako morate koristiti telefon zaustavite vozilo na za to dozvoljenome mjestu i telefonirajte sigurno.

Zanimljivo je – čak 43 posto žena otvoreno priznaje kako se za vožnje automobila često šminka. Jednako kao mobitel, šminkanje zahtjeva puno koncentracije i pozornosti koja je od velike važnosti u krucijalnim trenutcima za upravljanja automobilom. Naš je savjet da se ujutro ranije dignete ili da čak malo zakasnite jer trenutak nepažnje doslovno vas ili druge sudionike u prometu može stajati života.

Preglasna glazba uvelike može utjecati na pad koncentracije u vožnji. Slušanje glasne glazbe jedan je od bitnijih čimbenika, pogotovo ako ste savjestan, ali i neiskusan vozač. Osim toga, zbog nje nećete čuti zvukove poput sirene ili trube ostalih sudionika prometa.

Naš užurbani život često nas dovodi do pomanjkanja vremena za osnovne ljudske potrebe poput jela i pića. Unatoč tomu, naš je savjet je da ne jedete dok vozite, jer konzumiranje hrane smanjuje pozornost na cestu u gotovo jednakome postotku kao telefoniranje. Trud koji treba uložiti da vam sendvič ne ispadne iz ruke i ne zamaže vas ili unutrašnjost automobila ograničava vaše motoričke sposobnosti, a i mogućnost pravovremene reakcije svodi se na minimum. Izdvojite 15 minuta i pojedite obrok prije nego sjednete u auto.

Često krećemo na put a nismo isplanirali rutu pa se nerijetko događaju situacije kada ne znamo gdje se nalazimo pa blokiramo tok prometa. U tim trenutcima sveprisutni su ishitreni potezi poput skretanja bez signalizacije i provjere. Osim što tako ugrožavate sebe ugrožavate i sve ostale sudionike prometa. Da vam se to ne bi dogodilo, prije puta provjerite stanje u prometu i proučite put kojim želite voziti. 

Uz navedene loše navike koje bitno utječu na koncentraciju, postoje i pogreške koje svjesno činimo jer smo previše sigurni u sebe. Vratite se početcima i prije vožnje pripremite se psihički i fizički. Provjerite jesu li svi retrovizori na svome mjestu, zavežite sigurnosni pojas, upotrebljavajte žmigavce i uvijek na umu imajte kako cesta nije pista i niste sami u prometu. Brinite o sebi, ali i svim ostalima sudionicima prometa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila
CIJENE IDU DOLJE

Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila

Proizvođači će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), što će rezultirati žešćom konkurencijom

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...