Obavijesti

Tech

Komentari 3

Ma kakvo računalo u mobitelu, važnije su nam - velike tipke!

Ma kakvo računalo u mobitelu, važnije su nam - velike tipke!
6

Seniorima je bitno da mobiteli budu uočljivi ako ih zametnu, pa je dobro da su u boji. Ali vrlo im je važna i SOS tipka

VIDEO

Njima su važni velika tipkovnica, jasan i pregledan zaslon mobitela, dizajn za ugodno držanje u ruci, ali i tipke koje su međusobno dovoljno odvojene te kvalitetna kamera.

Takve mobitele vole seniori, koji ponekad imaju potpuno drukčije kriterije od mlađih generacija o tome što mobitel mora imati. U Tele2 su, uz već navedeno, otkrili i kako neki seniori više vole mobitele koji podsjećaju na klasične telefone, koji su im bliži i poznatiji. Pitali smo teleoperatere kakvu ponudu mobitela imaju za seniore i koji su njihovi savjeti kako za njih odabrati mobitel. Svi operateri navode da prvo treba gledati na veličinu tipki. Što veće - to bolje. I zaslon mora biti velik jer mnogi slabije vide.

Tražiti da uključi mobitel

U redu je trgovca zamoliti da mobitel upali kako bi vidjeli kolike su ikone na ekranu. Trebaju im one veće. Treba provjeriti i zvuk. Teleoperateri su odgovorili kako su neki proizvođači posebnu pažnju posvetili razvijanju zvučnika baš za starije. Među njima je i proizvođač Doro, koji je razvio zvučnike koji imaju glasniji i čišći zvuk. A ujedno su prilagođeni za slušne aparate. Treba se poigrati i s izbornikom u mobitelu kako bi se uvjerili je li on dovoljno jednostavan i intuitivan kako bi seniori lako prepoznavali čemu nešto služi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neki od mobitela imaju posebno izdvojenu SOS tipku, preko koje će odmah nazvati određeni broj ili na njega poslati poruku s GPS podacima o lokaciji. To može biti vrlo važno ako je netko u opasnosti.

U Tele 2, pak, ističu, da itekako ima starijih koji žele i naprednije značajke kao što je bolja kamera jer vole slikati svoje najmilije, no vole i primati fotografije, pa im je bitna i memorija.

Neki žele i naprednije

Štoviše, sve je više starijih zainteresirano i za internet, pretraživanje društvenih mreža, pa traže i naprednije značajke. Zato iz HT-a izdvajaju i tablet Alcatel 1T 10” WiFi, koji je prilagođen upravo starijim osobama.

- HT je razvio i aplikaciju ‘Jednostavan start’, s kojom se jednostavno preko velikih ikona lako pristupa aplikacijama koje najčešće koriste - ističu.

Doro 530X

Ima jači zvučnik, koji je prilagođen i za one koji imaju slušni aparat. Ima velike tipke i one za fotografiranje, slanje SMS-a i svjetiljku posebno su izdvojene. U A1 nudi se za 9 kuna za uređaj te 179 kuna mjesečno uz ugovor na dvije godine.

Doro 8040

Ovaj proizvođač posebnu je pažnju posvetio dizajnu, koji je prilagođen potrebama seniora. Ima glasan i čist zvuk te SOS tipku, koja odmah zove željenu osobu ili šalje SMS s lokacijom. U A1 nude ga za 9 kuna, a uz ugovor na dvije godine tarifa je 179 kn mjesečno.

Nokia 3310

Legendarna Nokia dokazala je svoju otpornost na padove, a redizajnirana legenda ima nešto veći ekran od 2,4 inča. Baterija traje 22 sata za vrijeme razgovora. Ima ih u crvenoj boji. Na mobis.hr nude je za 449 kuna na sniženju.

Alcatel 2053X

Preklopni uređaj s klasičnom tipkovnicom i velikim tipkama s kojima je lakše birati brojeve i pisati poruke. U HT-u ga nude za 18 kuna uz ugovor na 24 mjeseca. Mjesečna rata za tarifu ovog mobitela je 149 kuna.

Alcatel 2038X


Preporučuju ga u HT-u jer ima jednostavan dizajn s klasičnom tipkovnicom, pa podsjeća na telefone. Tipke su velike i dovoljno razmaknute, pa je tipkanje lakše. Uređaj daju za 18 kn uz ugovor na 24 mjeseca i mjesečnu tarifu od 149 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle