Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mala čaša piva dnevno može biti dobra za rad vašeg srca

None Foto: Thinkstock

Tako su zaključili znanstvenici koji navode da konzumiranje do 7 pića tjedno može umanjiti rizik od srčanih problema za 20 posto kod muškaraca i 16 posto kod žena

Alkohol u velikim količinama svakako je štetan, ali u malim može biti dobar za vaše zdravlje. Tako su zaključili znanstvenici koji u najnovijoj studiji navode da konzumiranje do sedam alkoholnih pića tjedno može umanjiti rizik od srčanih problema kod muškarca za 20, a kod žena za 16 posto. 

Dva i pol decilitra piva, mala čaša vina ili pola čašice viskija ili votke dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, piše britanski Express.

Studija utjecaja alkohola na zdravlje rađena je na 14.629 Amerikanaca starosti između 45 i 64 godine. Oni su bili podijeljeni u dvije skupine - u prvoj su bili oni koji ne konzumiraju alkohol, a u drugoj oni koji piju od sedam do 21 i više alkoholnih pića tjedno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, dijabetes, visok krvni tlak, bolesti srca, fizička aktivnost i pušenje, znanstvenici su zaključili da su muškarci iz skupine onih koji piju do sedam alkoholnih pića tjedno imaju za 20 posto manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na apstinente. Kod ženskih ispitanika rizik je smanjen za 16 posto. 

Komentari (32)
  • Koja radosna vijest HALELUJA !!!! Znači da bi smanjio rizik svih navedenih problema za 100% treba "minimalno" za faktor 5 povećati količinu. Nadam se sada samo još da to na isti način bude i moja draga žene percipirala, hehehehe .... U svakom slučaju živjeli !!!! :D

    22. 1. 2015,   14:37
  • E ovo ja zovem dobrom viješću!

    22. 1. 2015,   10:43
  • te male čaše za pivo su mi najbolje. U onim velikima od litre mi se zgrije i onda ne valja. Ove male su taman.

    22. 1. 2015,   11:40