Obavijesti

Tech

Komentari 0

Mali zadrugari izrađuju torbice od komušine i pčelinji melem

Mali zadrugari izrađuju torbice od komušine i pčelinji melem
8

Državna smotra učeničkog zadrugarstva u Vinkovcima okupila je više od 100 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Među okupljenima su bili i Centri za odgoj i obrazovanje

VIDEO

Državna smotra učeničkog zadrugarstva koja se tradicionalno održava već 31 godinu, ove se jeseni održala u Vinkovcima. Sudjelovalo je više od 100 učeničkih zadruga koje su izlagale originalne i kreativne radove, a škole domaćini bili su OŠ "Matija Gubec“ iz Jarmine i Poljoprivredna šumarska škola u Vinkovcima.

Pokretanje videa...

01:50

- Proteklih dana u Vinkovcima imali ste cijelu Hrvatsku na dlanu, ali i goste iz inozemstva. Našu velika zadrugarska obitelj broji 601 učeničku zadrugu - govori nam Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, koja je uz Agenciju za odgoj i obrazovanje glavni organizator smotre.
Učeničko zadrugarstvo koncept je koji nas podsjeća na naše bake.
- Sve je to nekakva nostalgija za nekim prošlim vremenima, ali je to sigurno baština duše - kaže Dragica koja smatra kako ni jedna tehnologija ne može zamijeniti dječju želju, smijeh i veselje kada naprave nešto svojim rukama.
Ovakav događaj sigurno ovisi o kreativnosti i volji učitelja koji pojedine stvari trebaju voditi u pravom smjeru, ali upravo dječja kreacija zadruge čini onim što jesu. To su pokazali i na brojnim štandovima.

- Učenici su postali pravi mali poduzetnici, ali kroz zadrugarstvo stječu i pojedine motoričke vještine, matematičku i financijsku pismenost te usavršavaju komunikaciju što je danas odlično jer je jako malo stvari u obrazovnom sustavu gdje su djeca kreatori i sukreatori - objašnjava Dragica Benčik koja tvrdi za su učeničke zadruge rasadnici znanja.
Uz to, u ovim aktivnostima može se pronaći bilo koje dijete, te je zadruga mjesto u kojemu se sve razlike prihvaćaju.    
- Iznimno se ponosimo jer na smotri sudjeluju Centri za odgoj i obrazovanje. To su djeca s većim teškoćama u razvoju koji isto tako prezentiraju svoje proizvode s kojima su na županijskim smotrama bili izvrsni. Vrlo sam svjesna kako ta djeca ne mogu sudjelovati, na primjer, na natjecanju iz matematike, ali dajmo im priliku da sudjeluju u onome što mogu, a ovo mogu i to je prekrasno.- govori Dragica Benčik cija je učenička zadruga Fijolica iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec na županijskom natjecanju osvojila prvo mjesto.
Učenicko zadrugarstvo u Hrvatskoj ima dugu povijest i tradiciju, i jedna takva smotra koncept je budućnosti jer učenici idu na sajmove gdje vide je li njihov proizvod preskup, nedostaje li mu što, trebaju li nešto nadograditi ili od njega odustati.    
Dragica Benčik se nada kako će se zadrugarstvu posvetiti više pažnje jer, po njoj, ne postoji bolji model u obrazovanju učenja poduzetništva od učeničkog zadrugarstva.

MOTIVI BOKE KOTORSKE
Državnu smotru ucenickog zadrugarstva nisu posjetile samo zadruge iz hrvatskih škola vec su se smotri pridružile i tri gostujuce osnovne škole iz inozemstva- Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
- Mi smo ovdje došli predstaviti Boku Kotorsku i prikazati glinene figure, obrade drveta i ukrase koje smo napravili vlastitim rukama i trudom. Svi predmeti koje izlažemo karakteristični su za to područje kao i maske koje su napravljene od plastike i papira. Svaki predmet koji možete vidjeti je od srca napravljen jer smo uložili dosta vremena i truda i stvarno smo svi ponosni na svoj rad - kažu Irina Bulajic, učenica osmog razreda JUOŠ Narodni Heroj Savo Ilic iz Kotora i Teodora Stojković, učenica sedmog razreda JUOŠ Drago Milovic iz Tivta.
MEDENA PRIČA
Na smotri je sudjelovala i Osnovna škola Blage Zadre iz Vukovara u pratnji učiteljice i voditeljice učeničke zadruge „Zlatne ruke“ Patricije Burazin. Predstavili su međunarodni projekt pod nazivom „Medena priča“.
- Prošle godine smo se putem projekta povezali sa školama iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Naša škola je bila predstavnik Republike Hrvatske i izrađivali smo različite uporabne predmete koji su bili povezani s medom. Izrađivali smo sapune, meleme, svijece, muffine s medom, različite cvjetove smo radili kao simbole je pčelice. Tijekom godine učenici su sakupljali različite recepte mama i baka te smo to uvezali u medenu kuharicu. Učenice su u kreativnoj mladoj skupini oslikavali svilom i pravili slike te su svi motivi vezani uz pčele, cvijeće i med - objašnjava nam Patricija.
Zadovoljstvo o projektu ne skrivaju ni učenice kreativnih radionice koje nose crno žutu kombinaciju u kojima izgledaju kao pcelice.
- Jako sam zadovoljna s ovim našim projektom zato što smo puno naučili i idemo na puno natjecanja. Naučile smo izrađivati nešto što prije nismo znale, tako primjerice od starih stvari izradujemo neke nove što nam je jako zanimljivo - zaključuje učenica Marija Sic koju radionice ovakvog tipa poticu na kreativnost.    

NAKIT ZA PRINCEZU

Učenicka zadruga Zvončica na smotru je došla iz OŠ Zvonka Cara u Crikvenici te su učenice Una Marija Odžic i Elena Martinović predstavljale predmete koju su učenici izradili pod mentorstvom učiteljice Ivane Dužević. Zadruga koja sada postoji već 19 godina ima četiri sekcije- likovno grafičku, keramičku, kreativne Zvončice i Zvončići. Glavna inspiracija bila im je princeza Klotilda Marija od Sachsena po kojoj je prvi crikvenički hotel dobio ime.

- Mi za princezu izrađujemo nakit, prstenje koje je napravljeno od žice, naušnice od žica i perlice, te medaljone za koje smo slike ili lijepili i printali ili ih radili na grafickoj preši - kažu nam ponosne učenice na predmete koje su izradile.    

PčELIN PELUD PROTIV STRESA
Učenicka zadruga Sveti Josip iz Katoličke osnovne škole u Požegi predstavila se s čajevima od šipka i mente koji dolaze iz njihovog školskog vrta, pčelinjim peludom za koji nam kažu da je odličan protiv stresa, svijećama od voska te melemom od pčelinjeg voska. 
- Predmete koje predstavljamo na smotri uglavnom su prirodni pčelini proizvodi - kaže učenica Barbara Bušić te nadodaje kako velike zasluge u zadruzi imaju mentorica Žana Kajinić i ravnatelj osnovne škole Frano Barišić.

TORBICE ZA TABLETE OD KOMUŠINE
Iz Međimurske županije svoje je proizvode, torbice za tablete, predstavila OŠ Donja Dubrava čija učenička zadruga nosi ime Pupoljak. Torbice izrađuju od kukuruzne komušine. Zadruga od samih početaka prije 60 godina čuva tradiciju pletenja komušinom pa tako osim torbica pletu i cekere, podmetače i papuče koje je malo teže ispleti, ali na njihovu radost ispale su odlično.
- Budući da smo eksperimentalna škola od prošle školske godine, jedna od 46, kako su tableti došli u školu i kako su učenici imali priliku učiti na ovaj noviji način, došli smo na ideju da od komušine napravimo i torbice za tablete - navodi Renata Herić, voditeljica cvjećarske grupe. Krajnji cilj učeničke zadruge je očuvati vještinu pletenja komušinom i kulturnu baštinu Donje Dubrave.
RIJEČKA SLAGALICA
Osnovna škola Srdoči iz Rijeke čija zadruga nosi ime Mladi Srdočani predstavila se motivima iz njihova grada pa se tako na riječkim slagalicama mogao vidjeti morčić, gradska ura, Crkva svetog Vida i Dvoglavi orao.
- Danas prodajemo sve što smo napravili, a napravili smo od gline slagalicu s riječkim motivima koja je sada keramika jer smo ju ispekli. Riječka slagalica sastoji se od više dijelova te svaki dio na sebi ima magnetić i lijepi se na metalnu podlogu. Kad se slagalica složi, funkcionira kao mozaik - navodi učenica Lena Kohuc.
Zadruga koja je osnovana 2015. trenutno broji 20-ak kreativaca, a podijeljena je u četiri sekcije - agronome, kipare, lutkare i dizajnere.
- Djeci zadruga pomaže u kreativnom smislu, ali i u poduzetničkom jer oni i prodaju svoj proizvod, te im je jako zanimljivo kada vide da je njihov proizvod stvarno tražen - kaže nam voditeljica kiparske sekcije, Ivana Dužević.
    
KRAVATE S PRIMORSKIM MOTIVIMA
Državnu smotru učeničkih zadruga posjetila je i Trgovačka i tekstilna škola iz Rijeke čija je prva srednjoškolska zadruga u Primorsko-goranskoj županiji predstavljala kravate s motivima primorske baštine koje su učenici sami izvezli. 
- Kravate su napravljene od satena, a primorski motivi se vežu posebnim koncem - objasnile su učenice Liliana Mrkela i Marina Čulina koje su na smotru došle pod vodstvom profesorice Diane Kurilić.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju