Obavijesti

Tech

Komentari 18

Ništa od lansiranja u četvrtak, sljedeća prilika tek u nedjelju

Ništa od lansiranja u četvrtak, sljedeća prilika tek u nedjelju
5

Zbog loše vremenske prognoze, prva sljedeća prilika za lansiranje kapsule iz koje će s 36,5 kilometara prema Zemlji iskočiti Felix Baumgartner, bit će tek u nedjelju

VIDEO

Felix Baumgartner drugi dan zaredom je morao odgoditi planirani skok s ruba svemira zbog vjetra. Zbog istog razloga otkazali su misiju i u utorak. Kako kažu iz Red Bulla, u naglom naletu vjetra balon se zarotirao oko nosača kapsule. U kontroli misije odmah su prekinuli lansiranje jer nisu znali u kakvom je stanju balon te više nije bilo prihvatljivo da ga se koristi za lansiranje letjelice u kojoj je čovjek. 

Baumgartnerov brat Gerald kasnije je na TV-u rekao kako je opasnost bila prevelika te je prekid bio razumna odluka, piše Bild. Majka austrijskog skakača je pak rekla kako jedva čeka da Felix skoči zbog "mira u kući". 

Uz problem s vjetrom, cijelu misiju u utorak su odgađali i problemi s kvarom jednog od dva radija u kapsuli te problem sa samom kapsulom. 

Nakon propalog dana, Felix Baumgartner je rekao kako je optimističan da će dobiti priliku srušiti 52 godine stari rekord Joea Kittingera. 

- Kad mi je Art Thompson (šef misije) rekao da se sve otkazuje, mislio sam da se radi o šali. Nisam vjerovao jer mi se činilo da je sve idealno, no ja sam bio u kapsuli. Želim da se ovo dogodi ove godine. Došli smo do ovog trenutka i nema povratka. Tu smo, imamo helij i spremni smo. Hoće li to biti sutra ili sljedeći tjedan, nije toliko bitno - izjavio je Felix. 

Meteorolog Don Day u srijedu poslijepodne se sastao s timom kako bi razmotrili moguće termine za lansiranje, a na sastanku su odlučili kako u četvrtak neće pokušavati lansirati kapsulu zbog loše vremenske prognoze. Prva sljedeća prilika za Baumgartnerov let s ruba svemira bit će u nedjelju. 

Felixa Baumgartnera u kapsuli će balon punjen helijem podići do visine od 36,5 kilometara. Nakon oko dva i pol sata uspona, Austrijanac bi trebao izaći iz kapsule te skočiti nazad prema Zemlji. U tom letu on će oboriti nekoliko rekorda, a jedan od njih je i najveća brzina koju će postići ljudsko tijelo u slobodnom padu. Uz probijanje brzine zvuka, Baumgartner bi trebao i imati najduži let u slobodnom padu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.