Obavijesti

Tech

Komentari 3

Marko Rajković: 'Nagradu od 5 tisuća eura uložit ću u studij'

Marko Rajković: 'Nagradu od 5 tisuća eura uložit ću u studij'
1

Marko je osvojio nagradu 'Sakač' zbog izvrsnih, stopostotnih rezultata državne mature iz informatike. Kaže nam da je jednostavno ponosan na svoje rezultate...

VIDEO

Nisam mogao vjerovati da sam upravo ja dobitnik tako prestižne nagrade, naravno da sam ponosan na sebe, kao i cijela moja obitelj i prijatelji, kaže nam Marko Rajković (19), maturant je osječke III. gimnazije.

- Svi su odmah proširili vijest na društvenim mrežama. Kad su mi priopćili sretnu vijest, ostao sam bez teksta, nisam znao što reći - kaže skromni maturant, koji ne može sakriti osmijeh zbog izvrsnih rezultata.

Marko je osvojio nagradu “Sakač” zbog izvrsnih, stopostotnih rezultata državne mature iz informatike. Kaže nam kako do prije nekoliko dana nije ni znao da postoji takva nagrada te da je jednostavno ponosan na svoje rezultate. Marka je nazvao sam Boris Sakač te mu priopćio kako će studentske dane dočekati “teži” za 5000 eura. Inače, gospodin Sakač legendarni je informatičar poznat u cijelom svijetu, poznat po svojim sigurnosnim sustavima za Olimpijske igre. Upravo je on inicirao dodjelu ove vrijedne nagrade, te će, uz ministricu Blaženku Divjak, Marku uručiti nagradu na svečanoj dodjeli 31. srpnja u Zagrebu.

Nagrada “Sakač” ima četiri kriterija, prvi je rezultat iz informatike, drugi rezultat iz matematike, treći rezultat iz engleskog jezika te rezultat Državnog natjecanja iz informatike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisam bio jedini koji je imao sve točno iz informatike, bio je još jedan učenik, ali gledao se rezultat iz matematike i to je bilo presudno - objašnjava nam Marko, koji je u ispitu iz matematike imao samo jednu pogrešku. Marko Rajković dolazi iz malenog mjesta pokraj Osijeka, Mece. Zanimanje za informatiku, matematiku i fiziku njeguje od osnovne škole i kaže nam kako se jednostavno pronašao u tome.

- Kako je netko dobar u glazbi, tako sam ja u informatici, matematici i fizici. Ne volim učiti napamet. Nešto najljepše je kad moraš razmišljati, a ne napamet učiti, jer kad razmišljaš o nečemu, onda to i znaš. Također treba znati i postaviti granice i ne pretjerivati - objašnjava nam.

Inače je dugogodišnji sudionik državnih i županijskih natjecanja iz navedenih područja te kaže kako mu je to najviše pomoglo pri pripremi za maturu.

Marko planira upisati studij Matematike i Računarstva na Odjelu za matematiku u Osijeku te se nada kako će uspjeti razviti planove za budućnost koje si je zacrtao.

- Najveća mi je želja da znanost napreduje, da se u nju počne ulagati malo više i da se znanstvenici počnu cijeniti. Uistinu, ne želim napustiti Hrvatsku, želim raditi za neku veću firmu i iskoristiti svoje potencijale - govori Marko, koji se nada da će njegove znanje netko uistinu cijeniti.

Uzori su mu Stephen Hawking i Albert Einstein, ali nam kaže kako voli sve ljude koji rade za znanost i koji se trude. Dio novca od nagrade uložit će u računalsku opremu, a dio će ostaviti sa strane, ako mu ikad zatreba.

- Neću biti rasipan nego ću si kupiti ono osnovno što mi je potrebno kako bih uspješno mogao savladati nove zadatke u novoj pustolovini života - zaključuje Marko, koji ne može sakriti uzbuđenje prije upisa na fakultet.

 

Nagradu daje veliki stručnjak Boris Sakač

Gospodin Sakač 30 je godina bio glavni informatički stručnjak Međunarodnog olimpijskog odbora zadužen za sigurnosne sustave na Olimpijskim igrama te je kreirao sustav za mjerenje rezultata najboljih sportaša.

POGLEDAJTE VIDEO NOVOG YOUTUBE KANALA ZA GAMING SADRŽAJ - Lvl8.

Pokretanje videa...

Paklara Top 8 PUBG mobile 00:12

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto