Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mazao se "prahom svinje" te mu narastao novi prst

None Foto: 24sata/ilustracija 4

SAD: Lee Spievack ostao je bez dijela prsta prije tri godine. Ranu je mazao ekstraktom svinjskog mjehura i nakon 4 tjedna narastao mu je novi prst

Lee Spievack (70) iz američkoga grada Cincinnatija je u kolovozu 2005. godine ostao bez dijela srednjeg prsta desne ruke dok je radio na propeleru modela zrakoplova. Mjesto u medijima dvije i pol godine nakon nesreće osigurao je nevjerojatnim ishodom - natrastao mu je novi prst! Lee tvrdi da je ranu mazao ekstraktom svinjskog mjehura koja je namijenjena za obnavljanje oštećenih ligamenata kod konja.
- Već drugi put kada sam nanio prah mogao sam osjetiti rast. Svakim danom rana je pomalo zarastala i na kraju se oblikovala u novi prst - rekao je Lee kojemu je čudotvorni lijek preporučio njegov brat, kirurg. Već nakon četiri tjedna korištenja vidio se značajan napredak. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu objašnjavaju kako prah djeluje regenerativno na stanice koje obnavljaju oštećeno tkivo.
- Prah obnavlja tkivo, no nismo potpuno sigurni kako. Nadamo se da ćemo daljnjim istraživanjem pronaći lijek koji će obnavljati kosti i čitave ekstremitete - kazao je dr. Stephen Badylak.

Komentari (5)
  • gdje se moze nabaviti taj ekstrakt?? imam sve prste ali zanimljivo je glede zacijeljivanja rana:)

    1. 5. 2008,   11:35
  • moš mislit

    1. 5. 2008,   11:35
  • Nije samo do praha, ima i do same genetike čovjeka. Ja znam jednog domara koji je izgubio vrhove dvaju prsta. Nije ništa koristio, a za 2-3 mjeseca mu izrasli novi vrhovi (s noktima). E sad, možda se ovim prahom može ubrzat taj proces, ali čisto sumljam da će na svima jednako djelovat.

    1. 5. 2008,   12:42