Obavijesti

Tech

Komentari 1

Među 50 tvrtki koje mijenjaju našu budućnost i dvoje Hrvata

Među 50 tvrtki koje mijenjaju našu budućnost i dvoje Hrvata
1

Hrvatski Include Ivana Mrvoša te Memgraph Dominika Tomičevića našli su se na listi Top 50 EU startupa koji mijenjaju tehnološku budućnost Europe

VIDEO

Njegove pametne klupe danas se nalaze u više od 25 zemalja, a Include, startup Solinjanina Ivana Mrvoša (21) našao se na listi TOP 50 EU startupa koji kreiraju budućnost tehnologije u Europi. 

Ovo nam je najveće priznanje do sada. Include se nalazi na listi TOP 50 EU startupa koji kreiraju budućnost tehnologije...

Posted by Ivan Mrvoš on Tuesday, November 21, 2017

- Ovo nam je najveće priznanje do sada - napisao je na svom Facebook profilu mladi poduzetnik. Inače, radi se o nagradi koja se dodijeljuje jednom godišnje u sklopu European Innovation Summita u organizaciji Knowledge4Innovation, Glowflya i Europskog parlamenta, a sljedeći tjedan će u Europskom parlamentu pred 800 ljudi predstaviti na čemu su radili proteklih godina. 

-  Za manje od tri godine postali su jedan od vodećih proizvođača pametnog uličnog namještaja u Europi. Steora klupa trenutno je najnaprednija pametna klupa na tržištu - navodi se u obrazloženju zbog čega je Include uvršten na prestižnu listu.

A sve je krenulo u četvrtom razredu srednje škole, kad je otvorio firmu nadajući se da će zaraditi za marendu. Htio je izrađivati web stranice. Zvao je male firme, nudio im dizajn, ali nitko ih nije htio. Onda je poželio ući u nešto ozbiljnije, pa je posudio od bake 4000 kuna nadajući se da će uložiti u prostor za servis računala. No za najam prostora u novom shopping centru trebalo mu je puno, puno više. A zatim je solinskom srednjoškolcu Ivanu Mrvošu sinulo! Radit će svjetleće stolce za kafiće, s baterijama...
- Mali, jesi li ti normalan? Pa di bi ja punio sve te stolce, pa je znaš li ti koliko toga meni treba i koliko bih struje potrošio - vikao je na njega vlasnik jednog splitskoga kafića kad mu je ponudio svoje “lightshow sjedalice”.
I to je propalo. Ivan je u međuvremenu upisao fakultet, ali ga je i dalje intrigirala poduzetnička priča. Stjecajem okolnosti, sudjelovao je jedanput na nekom lokalnom skupu za mlade poduzetnike, pričao je o svojim iskustvima... Zapazila ga je novinarka 24sata i dala mu broj.

No od posla sa stolcima i dalje ništa nije bilo. Razmišljao je puno gdje je pogriješio sa svojim svjetlećim stolcima, i zaključio kako bi, naprosto, trebalo napraviti nešto bez punjenja, dakle na solarnu energiju... Klupu? Pa da još nečem posluži? Da puni mobitel...
Jednog dana, sav očajan, zadužen kod bake za 4000 kn, koliko je utrošio na svoje propale projekte, na Njuškalu prodaje i električnu gitaru. I pojačalo. “Bio mi je to najgori dan u životu”, kaže danas.

Svoju prvu pametnu klupu postavlja u Solinu, premda se gradonačelnik bojao da će je netko razbiti. Zove zatim novinarku 24sata, a ona sutradan dolazi i odmah objavljuje priču! Danas Ivan Mrvoš ima tvrtku vrijednu 4 milijuna eura. Nije lako došao do toga. Kompanija koja mu je isporučila prve solare otela mu je kasnije i ideju, pa je grad Zadar kupio pametne klupe od njih a ne od Ivana. Neki australski prevarant naručio je od njega 200 klupa pa odustao i htio samo dvije... U jednom trenutku mislio je da je sve propalo. Ali na kraju Mrvoš kaže: “Nikad nisam razmišljao o odustajanju, bez obzira na sve”.

Goran Stanzl/PIXSELL

Osim Mrvoša i njegovih klupa, na listi se našao i Memgraph, startup Dominika Tomičevića i Marka Budiselića, a radi se o tehnologiji za upravljanje podacima, otpimiziranoj za pohranu i analizu Big-data sustava u realnom vremenu. Njihovo rješenje pruža 10 do 100 puta bolje performanse od postojećih, navodi se u obrazloženju odluke, a zbog toga se mnoge tvrtke okreću njima kako bi omogućili rad najnovijih sustava protiv prevara, pranja novca ili sustava računalne sigurnosti. Tomičević je prije pet godina dobio i stipendiju Microsofta za razvoj aplikacije Kidnect, a nju mu je osobno uručio Bill Gates.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način