Obavijesti

Tech

Komentari 0

Međimurski informatičari dobili su STEM i Centar izvrsnosti

Međimurski informatičari dobili su STEM i Centar izvrsnosti
4

Udruge Međimurski informatički klub i Mladi informatičari Strahoninca već 10 godina zajedničkim projektima postižu sjajne rezultate s tamošnjim učenicima, polaznicima edukativnih programa iz područja STEM-a

VIDEO

Najbolji hrvatski učenici u raznim područjima i ove sezone ubiru odličja kod kuće i u inozemstvu. Pridružili su im se i mladi Međimurci, koji su nedavno na natjecanju u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara osvojili jedno prvo i šest drugih mjesta u državi.
Prvo mjesto osvojila je Lana Šćukanec, učenica 6. razreda i polaznica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, koja je s još dvoje učenika dijelila prvo mjesto. Leo Dolenec, učenik 5. razreda OŠ Draškovec, Saša Ovčarić, učenik 5. razreda 1. OŠ Čakovec, te Mirna Drabić, učenica 5. razreda OŠ Strahoninec osvojili su drugo mjesto.
- Meni je uvijek na natjecanju zabavno. Zadaci su bili teški, rješavali smo ih 3 sata, a ja sam završio za 2 i pol sata - kaže Leo, koji je zadovoljan rezultatom koji je postigao.
Radi se u članovima udruga Međimurski informatički klub  (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) koje već više od 20 godina rade sa zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima na području Međimurja. MIK i MIS udružili su se prije 10 godina kada su započeli s modernim edukativnim programima u STEM području za djecu i mlade. 

Ne bubaju, već uče rješavati probleme

- Ove smo godine otvorili i Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije. S više od 70 učenika radimo na polju računalnog razmišljanja, računalnih algoritama, počev od djece drugog razreda osnovne škole, pa sve do četvrtog razreda srednje škole. Sva naša predavanja baziraju se na poticaju jačanja kritičkog razmišljanja, rješavanju problemskih zadataka, metode pristupa u algoritamskom dobivanju rješenja koja se onda pretoče u, računalu razumljiv, programski jezik - kaže nam mag. inf. Dejan Drabić, predsjednik MIS-a.
Kako ističe, nadaju se da će kroz Centar izvrsnosti pomoći djeci da izbruse svoju izvrsnost i postignu još bolje rezultate.
- Krenuli smo tragom 4. industrijske revolucije, promjene su velike i za nekih 5, 10, 15 godina, one će biti još žešće. Upravo zato je  potrebno da već danas počinjemo djecu pripremati za zanimanja budućnosti, a da ne čekamo sutra, da budućnost ne bi bila neizvjesna za njih - napominje Drabić.
Udruge su paralelno otvorile i STEM centar Međimurske županije, te prijavili projekt Ministarstvu znanosti obrazovanja RH za koji su upravo dobili potvrdu da je prihvaćen. Oba centra pohađa do 170 djece. Predavači su vrsni stručnjaci iz IT područja.
Djeca tečajeve polaze jednom tjedno po dva školska sata. Uz to, Centri imaju i online sustav putem kojeg komuniciraju s djecom koji im je donirao Microsoft. Tako su stalno u komunikaciji s učenicima koje mogu odmah usmjeravati u radu, ali i roditeljima.

Upisuju FER, PMF, FOI...

- Jako je važno da djeca vježbaju. Ujedno imamo poseban pristup radu, gdje ništa što ih učimo ne moraju znati na pamet. Od njih se jedino traži da razmišljaju, da nauče kako doći do rješenja, da postavljaju pitanja, da razvijaju kritičko razmišljanje i pristup u stvaranju efikasnih algoritama - kaže Dejan Drabić, dodajući da im djeca dolaze iz cijelog Međimurja, a neki i iz Varaždinske županije.
- Djeci pokušavamo dati maksimum i kroz ova natjecanja ispitujemo i svoju kvalitetu, točnije umijeće i znanje koje smo im dali. Pokušavamo pomicati granice što više, jer znamo da je STEM obrazovanje izuzetno bitno i želimo da djeca ostvare svoje snove u budućnosti, da budu priznati IT stručnjaci. Mnogi naši bivši natjecatelji, a neki su ujedno naši predavači i mentori, završavaju fakultete poput FER-a, PMF-a, FOI-a i zapošljavaju se u najboljim IT tvrtkama. Nastojimo zaokružiti proces koji bi objedinio sve sudionike. Iako djecu volimo posložiti po razredima, godišta nisu nužna, pa tako imamo današnju skupinu učenika 4. 5. 6. pa čak i 7. razreda, a kasnije postoji mogućnost da preskaču skupine. Pokrovitelj Centra izvrsnosti je Međimurska županija u kojoj imamo doista izvanrednog partnera. Pomaže nam i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje nam je i lani sufinanciralo projekt. Za sada polaznici STEM centra plaćaju od 1.200 do 1.500 kuna godišnje za 60 sati nastave uz sudjelovanja na natjecanjima. No, već sada je sigurno da ćemo taj iznos smanjiti za pola cijene - kaže Viktor Lazar, predsjednik MIK-a.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto