Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mi ljudima pružamo priliku da uživo vide svoje omiljene likove

None Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatni album 29

‘VOLIM SE UŽIVJETI U LIKOVE’ Dora, Barbara i Nika kostime najdražih likova u potpunosti izrađuju same. Sudjeluju na raznim konvencijama, natjecanjima...

Novi gaming medij, Lvl8., organizira natjecanje u Zagrebu - Gaming in the sky. 13. 4. na Jarunu će natjecatelji uz pomoć dizalice i posebnog stola igrati PUBG na otprilike 40 metara iznad zemlje. Besplatne karte za svoje mjesto za stolom možete osvojiti u nagradnim natječajima na Lvl8. YouTube kanalu.”


Cosplay je kombinacija izrade kostima i uživljavanje u ulogu tog lika. To je uvijek lik koji već postoji, iz serije, igrice, stripa..., objašnjavaju nam Dora Grundler (26) i Barbara Brna (27), djevojke kojima je kostimiranje bio strastveni, ali skup hobi, no od njega sada mogu i zaraditi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sudjeluju na raznim konvencijama, natjecanjima, a i dežurne su ‘cosplayerice’ na novoj gaming platformi Lvl8. pa ćete ih moći vidjeti ove subote u Zagrebu na natjecanju ‘Gaming in the sky’.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Dora i Barbara nastupaju pod imenima Lumos i Nox, a kostimiraju se aktivno od 2016. godine.

POGLEDAJTE GALERIJU:

None Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatni album 29

- Volim se uživjeti u likove, zato biram one koji su mi karakterno slični i koji su malo luđi i življi da bude zabavno - kaže Barbara.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nika Vitković (22), umjetničkog imena D Fallen Star, također se počela ozbiljnije baviti cosplayom 2016., a njezini kriteriji za biranje likova sasvim su suprotni.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tjeram se raditi likove koji mi nisu slični kako bih sebe natjerala izaći iz komfor zone, te kako bi na kratko vrijeme postala nešto što ja inače nisam - kazala je Nika. Sve djevojke kažu da im za izradu kostima ponekad treba i po nekoliko mjeseci, no trud se na kraju uvijek isplati. 

Foto: Privatni album

- Za mene je cosplay upuštanje u svijet jedne novije umjenosti gdje svatko izrađuje nešto njima drago srcu te se s time povezuje na više načina s likom koji je njima drag. Ujedno cosplay je nešto čime se svatko može baviti, nebitno da li njihova boja ili građa tijela odgovara samom liku. Bit samog cosplaya je uživati, kreirati i na tren ući u kožu samoga lika - kaže Nika koja godišnje izradi tri do sedam kostima, a preferira raditi likove iz video igara.

Foto: Privatni album

- Isprobala sam, te igrala svakakve igrice do sada. Od Assassin's Creeda, Super Maria, Pokemona, Smite-a, Heroes of the Storma, World of Warcrafta, Hearthstone-a, itd.. ali moje srce će i dalje pripadati League of Legendsu kojeg igram već pet godina - kaže Nika. 

'Neke kostime oblačim po sat i pol'

Koliko traje 'pretvaranje' u lika ovisi o tome koliko nam treba  stavljanje samog kostima te koliko je komplicirana šminka i ostali detalji, kaže Vitković.

Foto: Privatni album

- Neke obućem u roku od pola sata, a za određene mi je trebalo čak sat i pol - kaže Nika i dodaje da cosplayeri s kostimima uglavnom idu na konvencije koje imaju veze sa gaming-om, anime, stripovima, sci-fi-om, itd. 

We love this lady! <3 This is Nina, one of our amazing fellow Croatian cosplayers wearing her Vault Dweller cosplay....

Posted by Lumos & Nox Cosplay on Thursday, 31 January 2019

'Tu su krv, znoj i suze' 

- Cosplay Harley i Jokera iz ‘Suicide Squada’ smo pripremale mjesecima, ali to je bilo na samom našem početku, sad bi to puno brže. Sve smo radile same. Čak smo osvojile nagradu, ali isto tako tu su krv, znoj i suze - ispričale su nam Barbara i Dora.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nika pak ističe kako je i samo nošenje kostima ponekad teško, a tu su i ljudi koji znaju bez pitanja dodirivati kostime ne znajući koliko mogu biti krhki.

- U većini slučajeva su reakcije pozitivne jer mi ljudima pružamo priliku da uživo vide i imaju kontakt s možda njima najdražim likovima - kaže Nika. 

Ne razmišljajte previše i upustite se u avanturu

- Onima koji se tek žele početi baciti cosplayem savjetujem da ne razmišljate i predomišljate se previše i da ne čekate dugo kao ja da napravite prvi korak nego se upustite u avanturu. Internet ima jako puno resursa i informacija kojima se možete poslužiti, jer nitko od nas se nije rodio sa tim znanjem. Ako nešto nije ispalo dobro prvi put, drugi put garantiram da će biti bolje. Na kraju krajeva dosta nas koji se time bavimo smo uvijek tu kao pripomoć i rado dajemo savjete ako ih tražite i ako vidimo da vas zbilja to zanima - zaključila je Nika.
 

POGLEDAJTE Lvl8. PREGLED GAMING VIJESTI:

Komentari (11)
  • Stavite 3-4 slike u 4-5 serija samo obrnutim redosljedom i dobite galeriju od 29 slika...Vrh :D

    12. 4. 2019,   16:29
  • Ova sto se fura na Neko *macu je totalno van karaktera. ;)

    12. 4. 2019,   18:21
  • Vidio live ekipu...super. Super energija. Puno truda i para ulozeno. Nadam se da ce rasti scena

    12. 4. 2019,   16:33