Obavijesti

Tech

Komentari 1

'Mi znamo što su ribež, sito i kaca': Uče običaje svoga kraja

'Mi znamo što su ribež, sito i kaca': Uče običaje svoga kraja
4

MALI FOLKLORAŠI U područnom vrtiću Botinec u Odri djeca kroz folklorni program uče o tradicijama i običajima svoga kraja

VIDEO

Najviše volim plesati i pjevati, viču nam u glas veseli predškolci malenoga vrtića u srcu zagrebačkog prigradskog naselja Odra.

Sa svojom tetom, odgojiteljicom Baricom Čikarom, već nekoliko godina jednom tjedno polaze folklornu grupu, u kojoj plešu i pjevaju i oni mlađi. Oni su oduševljeni s tradicionalnim pjesmicama, koje potom pjevaju i svojim roditeljima, a vesele se i mame i tate.

Na jesen i jaslice 

- Da, roditelji nam često kažu kako im je prekrasno kad im dijete kod kuće zapjeva pjesmicu koju su i oni pjevušili u dječjim igrama - kaže nam nasmijana Barica dok s dječicom ponavlja korake pjesmice koju će plesati na svojoj završnoj priredbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učenjem o tradiciji oni grade svoj identitet, a osim toga, svako se dijete dobro osjeća kad se s njim dobro radi - dodaje ona, a ravnateljica vrtića i dugogodišnja suradnica Marijana Pernar kaže nam kako im je jako važna dobra suradnja s roditeljima jer se to najviše osjeti i u djetetovu razvoju.

Ravnateljica i odgojiteljice u ovom su vrtiću napravile pravo malo čudo. Renovirali su zgradu staru 160 godina i pretvorili je u ugodan prostor za vrtićance, a od jeseni će u prostoru bivše knjižnice otvoriti i jaslice.

Vrtić u Odri sad polazi 39 djece u miješanoj i predškolskoj grupi, a u redovitom programu sudjeluje i jedno dijete s posebnim potrebama. Jaslice će, kažu nam voditeljice vrtića, osigurati mir za mnoge mlade obitelji koje su se posljednjih godina doselile u Odru.

Građanski odgoj i zajednica 

Ovaj vrtić ima titulu centra promicanja odgoja za ljudska prava u lokalnoj zajednici “Vrtić u zajednici - zajednica u vrtiću”. U tome smislu, folklor se savršeno uklopio u program.

- Folklor mi se činio kao savršen spoj vještina koje djeca u njihovoj dobi trebaju savladati, a oni sve prihvaćaju s velikim veseljem - kaže nam Barica.

A mali folkloraši nam pokazuju i mali tradicijski kutak koji su uredili sa svojom tetom Baricom. Tu su i valjak, kaca za miješanje tijesta, osušena tikva, tradicionalni ribež i mlinac za kavu kakve su koristili i njihove bake, a posebno su lijepe male nošnje u kojima mališani nastupaju. Kako nam kažu, ne boje se škole koja je odmah preko puta vrtića. Vesele se novim prijateljima i svemu što će učiti u školi, a nadaju se i kako će i tamo nastaviti plesati i pjevati nezaboravne pjesmice o svojem kraju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto