Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Microsoft skratio radni tjedan, produktivnost skočila 40 posto

None Foto: Reuters

Navodi se kako je skoku u produktivnosti pomogla činjenica da su radnici morali biti ekonomični i učinkoviti sa svojim vremenom. Odnosno, mnogi su sastanci skraćeni ili su ih obavili na daljinu

Microsoft je u japanskoj podružnici odlučio testirati radni tjedan od četiri dana, a nakon testa objavili su kako je produktivnost skočila za skoro 40 posto, prenosi Mashable.

Testiranje su proveli tijekom kolovoza, kad je otprilike 2300 radnika dobilo slobodni petak i to kroz pet tjedana. Za te petke im nisu smanjili plaću ili uzimali dane godišnjeg.

VELIKO IZNENAĐENJE Microsoft opet radi telefone, a ovaj je dobio preklopni ekran

- Želim da zaposlenici misle o tome i iskuse kako mogu iste rezultate obaviti s 20 posto manje radnog vremena - rekao je šef japanskog Microsofta Takuya Hirano. 

Navodi se kako je skoku u produktivnosti pomogla činjenica da su radnici morali biti ekonomični i učinkoviti sa svojim vremenom. Odnosno, mnogi su sastanci skraćeni ili su ih obavili na daljinu kako bi izbjegli putovanja. Naravno, ulogu u svemu je igrao i dodatni dan odmora. 

PODUZETNICA IZ ZAGREBA: 'Moji će ljudi raditi četiri dana u tjednu, trebaju se odmoriti'

Dodatni bonus je i što je potrošnja energije pala za 23,1 posto, a radnici su isprintali i puno manje papira. Čak je 92,1 posot radnika reklo kako im se kraći tjedan svidio. Microsoft planira ovaj test ponoviti i sljedećeg ljeta.

Komentari (15)
  • Ovime se vode i u nasem obrazovnom sustavu. Da ce djeca vise nauciti ako su manje u skoli, a obrazovni kadar ce i u jesen dobiti lijepu preplanulu put i odmoriti se od naporne tjedne satnice.

    4. 11. 2019,   10:31
  • Kad radiš dan za danom, pogotovo za kikiriki i tako u nedogled, s vremenom te boli patka za posao, produktivnost...i firmu. Firme koje ne cijene tvoje trud i zalaganje, ideje, tvoju predanost. U firmama gdje ne možeš dobiti nagradu, povećanje plaće, napredovati.... U nas vrijedi, što se više sagnes, dublje ti uđe.

    6. 11. 2019,   12:41
  • Bravo. A plača isto skočila u galop!

    4. 11. 2019,   10:31