Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministarstvo: Nagrađivat ćemo učitelje koji rade više i bolje

Vrijeme je da se maknemo od uranilovke, kazala je pomoćnica ministrice znanosti Lidija Kralj, najavljujući izmjene Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja. Pozivaju sindikate da im se priključe

Nakon čak 23 godine mijenjamo sustav napredovanja učitelja, a prvi put uvodimo sustav njihova nagrađivanja, rekla je Lidija Kralj.

Pomoćnica ministrice Blaženke Divjak predstavila je projekt izmjene Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama. Budući da joj je let iz Bruxellesa nenadano otkazan, ministrica znanosti i obrazovanja nije došla na predstavljanje.

- Sustav do sada nije razlikovao dobre od najboljih - rekla je Kralj te dala primjer sebe koja je pri napredovanju u zvanje učitelja savjetnika imala 350 bodova, iako joj je za njega bilo dovoljno samo 15.

- Zaista je došlo vrijeme da se maknemo od uravnilovke - poručila je Kralj. Ministarstvo je, kaže, predložilo nekoliko mogućnosti napredovanja od jednokratnih financijskih nagrada, slobodnih dana, financiranja odlaska na stručna usavršavanja do povećanja plaća.

Sindikat: Podržavamo promjene

Pravilnik će se, istaknula je Kralj, od dosadašnjih razlikovati jer nastaje suradnjom.

- Molimo sindikate te sve koji rade u obrazovnom sustavu da se uključe u njegovu izradu - naglasila je pomoćnica ministrice.
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je da njegov sindikat podržava promjene pravilnika.

 Nije dobro da jedina satisfakcija ljudi koji napreduju bude novčana nagrada, oni moraju služiti društvu. Najbolje treba nagrađivati te se radujem suradnji s ministarstvom - rekao je Mihalinec.

Kralj je kao primjer navela učitelja bez djece iz Osijeka s deset godina rada čija plaća bez mentorstva iznosi 6031 kunu. Ako isti ima zvanje mentora dobije 6619 kuna mjesečno, a ako je u zvanju savjetnika mjesečna plaća iznosi mu 7120 kuna.

Koliko će iznositi nove naknade za mentorstva, koliki će biti iznos nagrada te na koji će se one način dodjeljivati, ministarstvo još nije odlučilo, već se nadaju da će do odgovora uspjeti doći putem online ankete za koju se nadaju da će je riješiti što veći broj nastavnika. 

- Vjerujem da ćemo novi pravilnik donijeti do kraja 2018. - zaključila je Kralj. 

Iz ministarstva su nam se pohvalili kako se, već pet sati nakon poziva za sudjelovanje, kreiranju pravilnika priključilo 135 obrazovnih djelatnika.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (2)
  • jel i one koji budu promicali pedofiliju iz lektire?

    6. 6. 2018,   14:32
  • Kao dugogodišnji djelatnik u odgojno-obrazovnom sustavu mogu se samo "kiselo" nasmijati na još jedan politički spin. Već desetljećima se govori o novčanoj stimulaciji za bolje nastavno osoblje, a onda se to svede samo na dodatak za mentorstvo i stručno suradništvo? Dakle, kao mentor pripravnicima ja imam 10 - 15% veću plaću, ali i radim 20% više, uz veću odgovornost i niz dodatnih obveza. Znači meni je, zapravo, pala vrijednost satnice! Iako sam dokazao da je moj rad natprosječno kvalitetan i produktivan. Tako svatko može dizati svoju mjeečnu plaću i bez kvalitetnog pomaka. Koliko politika želi stvarno poticati obrazovni sektor može se vidjeti, npr,. iz ovog žalosnog primjera: prema novom TKU očigledno će se povećati iznos novćane naknade učiteljima za, pazite, noćni rad i rad blagdanom?! Onda kad se sa djecom niti može niti smije raditi! Učitelji, naravno, rade često u kasne ure i nedjeljama, ali to, ionako, nije plaćeno. Zauzvrat, "ukinuta" su djeca s "posebnim potrebama", a uvedena djeca s "individualnim potrebama". Isti dodatni posao za učitelje, ali za prve se isplaćivao dodatak od 30-ak kuna/mjesečno, a za ovu drugu djecu (ustvari s jednakim potrebama) ništa...Država uštedjela jer "nije šija, nego vrat", a ućitelji su entuzijasti, pa im visina plaće i ne treba biti prioritet.

    6. 6. 2018,   14:54