Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministrica Blaženka Divjak: Hrvatska 2019. ulazi u CERN

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U laboratoriju CERN je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je press konferenciju u kojoj je potvrdila da je Hrvatska po prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u CERN, najveći svjetski znanstveni laboratorij.

- Ovo je tjedan dobrih vijesti za hrvatsku znanost. Dobili smo pozitivno izvješće o reformama obrazovanja od strane Europske komisije - istaknula je.

- Zadovoljstvo mi je izvijestiti i da je vijeće CERN-a potvrdilo da smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u CERN, što zapravo znači da su to potpuno nove prilike za hrvatske znanstvenike i inovativnu industriju. Sudjelovanjem u natječajima na CERN-u vrijednima 500 milijuna eura godišnje naši znanstvenici i inovatori mogu bitno unaprijediti svoje poslovne procese. Neka naša poduzeća već su ranije sudjelovala u tome, poput Končara, ali sada imamo priliku i za druge poput Mate Rimca - objasnila je Divjak. 

Članarina milijun franaka godišnje

- Otvara se i mogućnost sudjelovanja za naše nastavnike. Sigurna sam da ćemo 2019. biti pridruženi članovi. Obaveze još moramo dogovoriti, ali zna se da je članarina oko milijun franaka, ali obzirom na 500 milijuna eura godišnje koji se nude, to nije puno dodala je Divjak. 

U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. Inače, misija CERN-a provela je nedavno u Hrvatskoj tri dana, započevši posjet s ministricom Divjak tvrtki Mate Rimca, piše Dnevnik.hr.

Posjet je dogovoren kako bi komisija CERN-a provjerila ispunjava li Hrvatska uvjete za ulazak u elitno društvo znanstvenika.

Komentari (24)
  • Hrvati vam ne znaju kaj je to CERN.Ali ako ih pitate sta je to USKOK i AVNOj,HOS,NDH odmah ce vam odgovorit ko iz topa.

    21. 10. 2018,   17:25
  • 2019. Hrvatska ulazi u CERN, 2020. CERN zbog bankrota stavlja ključ u bravu.

    21. 10. 2018,   16:21
  • Ajd bar nesto

    21. 10. 2018,   15:46