Obavijesti

Tech

Komentari 0

Mobilno plaćanje raste, a koje su sljedeće velike inovacije?

Mobilno plaćanje raste, a koje su sljedeće velike inovacije?
1

Tim Green je stručnjak za mobilno plaćanje koji će na MAD konferenciji 12. studenog govoriti o novim trendovima, o kojima je pričao i za 24sata

VIDEO

Tim Green urednik je Mobile Money Revolution internet stranice te vanjski analitičar za Juniper Research. Kao stručnjak za mobilna plaćanja, na MAD konferenciji će pričati o velikim trendovima u m-plaćanju, kao:

  • Zašto kineski korisnici koriste chat aplikacije za bankarske usluge, štednju i kupovinu
  • Kako Twitter, Snapcash i Facebook žele podržati socijalnu trgovinu
  • Zašto se Venmo, aplikacija za P2P transfer novca, u Americi počela koristiti kao glagol
  • Koji servisi za plaćanje koriste otkucaje srca za identifikaciju korisnika
  • Specijalna tehnologija koja čini mobilno plaćanje sigurnijim nego kartično, i još mnogo toga


Kakvo je trenutačno stanje m-plaćanja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve zavisi o tome kako definiramo m-plaćanje. Internetsko mobilno plaćanje leti. 50% online kupaca sad radije koriste svoje telefone nego desktop računala za kupovinu. Naravno, problem je u tome da iskustva plaćanja mogu biti strašna.

Istovremeno, neposredno mobilno plaćanje (u trgovini) privlači puno pažnje radi Apple Pay i Android Pay usluga. No, malo je dokaza da zasad imaju veliki učinak.

Postoji li nešto specifično što može pomoći rastu online mobilne trgovine?

Sve se svodi na ubrzavanje procesa plaćanja i istovremeno osiguravanje sigurnosti. Zato vjerujem da će verifikacija naplate putem otiska prsta koju donose Apple i Android Pay imati veliki utjecaj.

Očito je da developeri trebaju naći jednostavan način da ugrade forme za plaćanje u svoje aplikacije. Poduzeća kao Stripe to čine, i čine to dobro.

Još je jedan važan razvoj situacije, kojem je predvodnik Square, a koji omogućuje da korisnici kupuju ne samo na stranici ili u aplikaciji poduzeća. Radi se o mogućnosti da se kupnja odvija u samom oglasu ili postu koji se prikazuje korisnicima na Twitteru.

Zašto mislite da in-store mobilno plaćanje još nije postalo popularno?

Očito je da gotovo nitko još ne koristi in-store mobilno plaćanje. Oni koji to i rade, rade to u Starbucksu.

Čovjek bi pomislio da će lansiranje Apple Pay usluge (koliko god razočaravajuće) potaknuti korištenje. No, možda ipak ne. Studija TSYS-a pokazala je da je samo 10% američkih korisnika upisalo podatke svoje debitne kartice na mobilni uređaj.

Ako ih pitate zašto, vjerojatno će spomenuti sigurnost. No Apple Pay je zapravo sigurniji od kartice. Pravi problem leži u tome da Apple Pay i ostali ne rade ništa više i bolje od kartica. No dugoročno hoće. Tada će stvari postati interesantne.

Kako naša plaćanja prelaze u mobilne sfere, zasigurno se povećava prijetnja cyber sigurnosti?

Da i ne. Mnogi stručnjaci se slažu da su mobilna plaćanja vjerojatno tehnički sigurnija nego tradicionalne kartične i online transakcije. Ljudi će prije shvatiti da su izgubili telefon nego karticu, pa će i prije prijaviti gubitak. Biometrija je sigurnija nego bilo koja lozinka. Također, većina mobilnih lisnica ne spremaju vaše stvarne podatke za plaćanje. Tako da kriminalci ne mogu napasti „čovjeka u sredini“.

S druge strane, mobilno ne donosi nikakve prednosti za varalice. Oni se više koriste ljudskom ranjivošću nego tehničkim zahtjevima: phishingom, krađom identiteta i ostalim.

Prema vašem mišljenju, što je sljedeća inovacija u m-plaćanju?

Postoji mnogo luckastih ideja, najviše fokusiranih na način na koji se prenose podaci ili na biometriju. Plaćanje zvučnim valovima je jedan takav primjer. Indijska Axis Banka ga koristi u svom servisu Lime. Tu je i kanadski start-up Soundpays. Ova tehnologija bi trebala raditi na bilo kojem uređaju koji ima zvučnik/mikrofon, te ne zahtjeva nadogradnju na POS uređajima prodavača. To znači da se u teoriji može koristiti kako bi se kupovalo od TV ili radio oglasa.

U biometriji, radi se s otkucajima srca, uzorcima vena, šarenicom i glasom.

No za mene je najinteresantnije promatrati kako se počinju gubiti granice između online i offline plaćanja. Supermarket Sainsbury u Ujedinjenom Kraljevstvu testira aplikaciju koja omogućuje skeniranje artikla tijekom kupovine, korištenje bodova vjernosti i plaćanje iz same aplikacije. Kao da ste kod kuće. Ovo bi mogao biti način na koji ćemo svi jednog dana kupovati. I to ima velike implikacije na mrežu banaka i kreditnih kartica.


Želite li naučiti više o mobilnim plaćanjima i mobilnom oglašavanju, pridružite nam se na MAD konferenciji 12. Studenog 2015 u Zagrebu. Za više informacija i karte, posjetite www.madconf.com. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica