Obavijesti

Tech

Komentari 14

Mobiteli će imati sliku u 3D, a nove igre ćemo igrati 's oblaka'

Mobiteli će imati sliku u 3D, a nove igre ćemo igrati 's oblaka'
16

Velik broj proizvođača predstavio je svoja tablet računala poput iPada. U svijetu bi ih se ove godine trebalo prodati 44,6 mil. komada. Na mobitele dolazi slika u 3D

VIDEO

Novi tableti, pametni telefoni s 3D videom, igre na mobitelima bili su u središtu ovogodišnjeg sajma telekomunikacija Mobile World Congressa u Barceloni. Kao i lani, najposjećeniji štand bio je Samsungov gdje su predstavljeni Galaxy Tab 10.1 i ultratanki Galaxy S II. Mobitel i tablet računalo koji snimaju i prikazuju 3D sliku predstavio je LG, a sve jači HTC ima čak pet novih mobitela. Aplikacije za mobitele toliko su važne, da su na sajmu dobile posebni paviljon. 

Samsung iz druge Galaksije

Najveća zvijezda sajma bez premca bio je Samsung Galaxy S II, ultralagan i svega 8,49 mm tanak smartphone koji će itekako odgristi dobar dio tržišta Appleovu iPhoneu. Opremljen je novim super AMOLED plus ekranom od 4,27-inča. Boje prikazuje izuzetno vjerno, a odaziv ekrana je trenutačan. Pokreće ga dvojezgreni 1 GHz procesor s Android operativnim sustavom verzije 2.3. Osnovni model dolazit će s čak 32 GB interne memorije. Ovo je ujedno i za sada najozbiljniji kandidat za mobitel godine, dok je Appleov iPhone proglašen mobitelom sajma, iako Apple nije imao svoj štand.

Gotovo jednaku gužvu izazvao je i uvećani tablet Galaxy Tab 10.1 s ekranom rezolucije 1280x800 piksela i prikazom slike kao na nekom Full HD televizoru. Opremljen je i 8 megapikselnom kamerom koja može snimati 1080p video, ali i 2-megapikselnom za video pozive te stereo zvučnicima na bočnim stranicama. I u njemu se, kao i na Galaxy S II, nalazi dvojezgreni procesor, što će biti dovoljno za mnoge igre. 

Igranje na mobitelu kao i na konzoli

Osim Xperije Neo s kamerom od 8 megapiksela, klizne Xperije Pro s Qwerty tipkovnicom, Sony Ericsson predstavio je i hibridni Play opremljen kontrolama za igranje kao na PlayStation Portableu. Dok je igranje na njemu puno bolje nego na klasičnim mobitelima, neće biti jednako kao na PSP-u. 

LG u tri dimenzije

Prvi 3D mobitel na kojem sliku u tri dimenzije možete gledati bez korištenja naočala, predstavio je LG. Optimus 3D mobitel snima trodimenzionalni video s dvije kamere na poleđini mobitela, a također ima dvojezgreni 1 GHz procesor te HDMI izlaz. Ekran mu je dijagonale od čak 4,3 inča.

Tableti će biti hit godine

Svoje tablete predstavili su LG, ali i tajvanski HTC te brojni drugi proizvođači. LG Optimus Pad 3d jedini je na svijetu s dvije kamere na pozadini i mogućnošću snimanja 3D videa u 720p rezoluciji. HTC-ov tablet Flayer među najjačima je na tržištu, pokreće ga jednojezgreni 1.5 GHz procesor, ali je i jedini po kojem možete pisati ili crtati stylusom. 

Uz to, na njemu se nudi i OnLive usluga igranja uvijek dostupnih igara 's oblaka'. To znači da se za igranje novih igara ne treba kupovati računalo ili dodatni hardver te instalirati igru. Igra na tabletu se pokreće preko interneta, a može se prikazivati i na televizoru.

HTC je uz svoj tablet, predstavio i pet novih mobitela, tri nasljednika i dva potpuno nova. Novi modeli su ChaCha i Salsa, s 'f' gumbićem, za direktni pristup Facebooku. Desire S, Wildfire S i Incredible S, predstavljeni su s novim dodacima i poboljšanjima. 

Niže cijene surfanja, ali u EU

Sa sajma stižu i dobre vijesti za one koji puno "surfaju" u roamingu. DT je predstavio flatrate roaming tarifu za 15 eura i bez mjesečne pretplate. Telekom Austria Grupa pod čijim je okriljem i Vipnet predstavio je abraodband uslugu za roaming surfanje po cijeni od 59 centi za 1 MB prometa. DT-ova usluga dostupna je samo unutar granica EU, a abroadband globalno, no mogu je koristiti tek korisnici koji uslugu kupe unutar 27 zemalja članica EU.

Skoro svi operateri predstavili su i mogućnosti LTE tehnologije koja podržava brzine prijenosa podataka do 100 Mbps. Vezano uz to, šef Googlea, rekao je kako će mobiteli dobiti sasvim novu dimenziju i neslućene mogućnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.