Obavijesti

Tech

Komentari 36

Mobiteli slave 45. rođendan, a kako je izgledao taj prvi poziv?

Mobiteli slave 45. rođendan, a kako je izgledao taj prvi poziv?
3

Mnogima je pametni telefon danas jedini telefon kojeg koriste, a prije 45. godina na današnji je dan obavljen prvi poziv telefonom. Za njega je zaslužan Martin Cooper iz Motorole

VIDEO

Bok Joel, Marty Cooper je. Zovem te sa mobitela. Ali, pravog mobitela. Osobno, ručnog i prijenosnog, prisjeća se Motorolin Martin Cooper prvog poziva mobitelom koji je ostvaren na današnji dan 1973. godine. 

I dok je danas sasvim normalno telefonirati nasred ulice, prije 45 godina takav je prizor bio nešto sasvim novo. Cooper je u Motoroli vodio tim inženjera koji je radio na uređaju koji će postati prvi mobitel, a kad su bili spremni za konferenciju, Cooper je uređaj pokazao novinaru na ulici u New Yorku. Prva osoba koju je odlučio nazvati bio je Joel Engel, koji je za konkurentni AT&T radio na sličnom uređaju. Kako je ispričao za Bloomberg, tada su bila samo dva takva prototipa na svijetu i jedina stvar oko koje su brinuli bilo je, hoće li telefon raditi. 

Cooperov prototip kojim je obavio prvi poziv, kasnije je postao DynaTAC 8000x, prvi komercijalni mobitel na svijetu. Međutim, iako je prvi poziv bio velik korak za razvoj mobilne tehnologije, prošlo je još deset godina dok DynaTAC nije stigao do običnih kupaca. 

Danas je mobitel, točnije pametni telefon, mnogima sinonim za telefon, a fiksne uređaje sve rjeđe koristimo da bi nekog nazvali. 

- Moderni pametni telefon je tehnološko čudo. Uistinu je nevjerojatno, sve te stvari koje su ugurane u jedan telefon. Ali ja nisam sretan s time. Dijelom je to zato što mislimo da možemo napraviti pametni telefon koji će moći napraviti sve za svakoga, ali znamo da niti jednu stvar ne čini savršeno. Stoga, još je dug put pred nama - rekao je Cooper.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle