Obavijesti

Tech

Komentari 53

Mora li vaša idealna lozinka biti čudo koje ne možete pamtiti?

Mora li vaša idealna lozinka biti čudo koje ne možete pamtiti?
1

Kako se povećava broj servisa koje koristimo, tako je i sve više lozinki koje moramo pamtiti da bi se u njih mogli prijaviti. No, postoji li jednostavno rješenje za sve to?

VIDEO

Gmail, službeni mail, poslovno računalo, privatno računalo, Facebook, Twitter... ovo su samo neki od servisa na koje mnogi od nas svakodnevno upisujemo naše lozinke kako bi bili sigurni da nam netko neće provaliti i ukrasti podatke. Dobro, ako radite s tajnim podacima i istraživanjima (ili ste jako privatni), možda imate još neku razinu zaštite. 

No, pitanje je kako pratiti sve te lozinke, a da ne govorimo još i o zaštiti kod online plaćanja.

Netko će za sve koristiti jednu lozinku, jer mu je tako lakše, dok će drugi za baš svaku stvar imati zasebnu lozinku, a sve će ih zaštiti u datoteci koja ima svoju lozinku. 

Na listi najgorih lozinki u prošloj godini vodeće mjesto su zauzele:

123456
password (ili lozinka)
12345678
qwerty
abc123

Takve lozinke, ali i varijacije koje uključuju 00000 ili vaše vlastito prezime i ime su najlošije opcije. Izgledaju očito, a ako se netko i okomi na vaš online račun, neće imati veliki izazov za njihovo probijanje. No, činjenica je da mnogi od nas za većinu servisa koristimo neku takvu laganiju lozinku. 

Razne stranice često nam savjetuju da koristimo lozinke u koje ćemo ugraditi razne posebne znakove te brojeve i velika i mala slova. 

Tako je jedan od savjeta da izmislimo neku frazu, skratimo je samo na prva slova, dodamo neki nama bitan broj i na kraju inicijale. Tom bi logikom ja dobio lozinku žuz24IH, od fraze Živim u Zagrebu, 24 zbog tvrtke u kojoj radim i inicijali koji bi bili velikim slovima. Ovisno o servisu to se može mijenjati i proširiti. No, jesu li komplicirane lozinke sigurne?

U svom postu na Mediumu, web dizajner Goran Peuc jednostavno je obrazložio kako je dužina lozinke ono što ju čini sigurnom, a ne njezina kompleksnost. 

Uzmemo li broj znakova koje možemo ubaciti na jedno mjesto (velika i mala slova, brojevi i česti posebni znakovi) dolazimo do ogromnog broja mogućih kombinacija. Uz lozinku od 7 mjesta i 80 različitih znakova možemo imati 20,9 bilijuna varijacija. Ako dodamo samo jedno mjesto u lozinku, a skratimo lozinku samo na velika i mala slova (52) dolazimo do još većeg broja od 53,4 bilijuna kombinacija. 

Tom bi logikom mojazaporka trebala biti nekoliko puta sigurnija od probijanja. 

Kakav je vaš recept za lozinku? 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu