Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mount Everest mora na novo mjerenje: Misle da se smanjio

None Foto: NAVESH CHITRAKAR

Satelitske snimke upućuju na to da je potres magnitude 7,8 po Richteru koji je 2015. pogodio Nepal smanjio visinu najvišega vrha na svijetu, a to će provjeriti i nova ekspedicija na krov svijeta

Članovi znanstvene ekspedicije uskoro će krenuti na Mont Everest da bi izmjerili je li se krov svijeta lagano smanjio nakon razornoga potresa koji je prije dvije godine pogodio Nepal. 

Satelitske snimke upućuju na to da je potres magnitude 7,8 po Richteru koji je 2015. pogodio Nepal smanjio visinu najvišega vrha na svijetu za nekoliko milimetara ili za nekoliko centimetara, no pretpostavka do danas nije podrobnije ispitana. 

"Od razornoga potresa u Nepalu prošle su dvije godine i znanstvena zajednica opravdano sumnja da se Everest uistinu smanjio", rekao je za agenciju PTI Swarna Subba Rao, indijski geodet, dodavši da će je on i njegovi kolege ponovno izmjeriti.

Krajem zime peteročlana ekspedicija krenut će prema vrhu Mont Everesta i posebnim instrumentima obaviti potrebna mjerenja kako bi se ustanovila njegova sadašnja stvarna visina. Rao je podsjetio da je aktualna službena visina Mont Everesta 8848 metara.

Poslovi mjerenja zahtijevaju oko mjesec dana rada na licu mjesta, a potom slijedi dvotjedno proučavanje prikupljenih podataka. Nakon toga će se objaviti rezultati mjerenja. 

Razorni potres, koji je 2015. pogodio Nepal i u kojemu je smrtno stradalo oko 9000 ljudi, a sa zemljom je sravnjeno pola milijuna domova, snizio je i nadmorsku visinu glavnoga nepalskog grada Katmandua za nekoliko metara. 

Komentari (17)
  • Morao bi i moj na mjerenja. Ova zima je brutalna

    25. 1. 2017,   14:45
  • Nekoliko milimetra je toliko važno da treba mijenjati i karte..

    25. 1. 2017,   14:13
  • normalno da se smanjio, pa pogledajte ovu ledaru vani

    25. 1. 2017,   14:29