Obavijesti

Tech

Komentari 81

'Možda je već i prekasno da spasimo gradove na obalama'

'Možda je već i prekasno da spasimo gradove na obalama'
1

Neil deGrasse Tyson upozorio je u intervjuu za CNN da političke debate oko toga jesu li klimatske promjene stvarne mogu imati ogromne posljedice i da bi je možda i prekasno da se oporavimo

VIDEO

Popularni znanstvenik Neil deGrasse Tyson rekao je u intervjuu za CNN da se nakon šteta koje su prouzročili uragani Irma i Harvey vidi kako su klimatske promjene toliko ozbiljno da se 'možda nećemo moći oporaviti'. 

Apelirao je na političare da prestanu gubiti vrijeme na rasprave oko toga jesu li klimatske promjene stvarne i da se fokusiraju na akcije koje će spriječiti još goru situaciju. Posebno ga je pogodilo pitanje oko savjetnika Ministarstva domovinske sigurnosti Toma Bosserta koji nije htio reći jesu li klimatske promjene utjecale na snagu uragana - iako to znanstveni dokazi sugeriraju. 

- Pedeset inča kiše (127 cm) u Houstonu - rekao je i dodao kako je uragan veličine Floride jasno upozorenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što će trebati da ljudi shvate kako znanstvenici uče objektivne istine o prirodnom svijetu i da nam može biti bolje zbog tih spoznaja - upitao je Tyson i rekao kako nema strpljenja za one koji biraju studije koje odgovaraju njihovim uvjerenjima. 

A što se tiče klimatskih promjena, imamo cijeli sustav istraživanja koja ukazuju na isti smjer, rekao je i dodao da ne vjeruje kako se još raspravlja o tome postoje li one, umjesto da se protiv njih borimo. 

- Kad se političari svađaju oko toga što je znanstvena istina, ništa se ne napravi. Radije bi da priznaju što je znanstvena istina i da se potom raspravljaju o daljnjim potezima - poručio je. 

No, dodao je i kako se brine da se možda nećemo moći oporaviti jer su naši najveći gradovi na obalama oceana i mora. 

- Kako dolaze oluje i diže se razina mora, oni su prvi na meti. Nemamo civilizaciju koja ima sposobnost da podigne grad i preseli ga 30 kilometara u unutrašnjost. Stvari se događaju brže nego stižemo reagirati i to može imati ogromne ekonomske posljedice - kaže Tyson.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...