Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Musk širi svemirski internet: Lansirao je 60 novih satelita

None Foto: SpaceX 2

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije 'online', posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalima ponudili konkurentnu alternativu

Američka privatna tehnološka tvrtka SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike diljem svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj postaviti "sazviježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. svibnja. 

Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 "Starlink" satelita u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije 'online', posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati "Starlink" internetsku uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

Inače, ovo je bio i već četvrti let za Falcon 9 raketu koja se još jednom uspješno spustila na platformu u moru te bi mogla biti spremna i za novi let.

Komentari (7)
  • Mhm, tko se ovdje sjeća Richarda Bransona i Virgin Galactica od prije 15-ak godina?

    12. 11. 2019,   10:48
  • misusovo vam bilo - "sazviježđe"?!?! pa zar smo u bosni i govorimo bošnjačkom verzijom srpskohrvatskog bastarda koji je, uostalom, ukinut 2008? dakle, "poštovani" novinari, zviježđe, a ne "sazviježđe" hrvatska je riječ, kao i galaktika, a ne "galaksija"

    15. 11. 2019,   12:14
  • musk radi na tome da posalje ljude na mjesec

    12. 11. 2019,   17:19