Obavijesti

Tech

Komentari 43

Musk želi potrošiti 10 milijardi dolara za "internet iz svemira"

Musk želi potrošiti 10 milijardi dolara za "internet iz svemira"
2

Ambiciozni milijarder želi izgraditi satelitsku mrežu za brzi interent, koja bi išla i do Marsa. Uz to, u Teksasu želi testirati Hyperloop, transportni sustav budućnosti

VIDEO

Milijarder Elon Musk otkrio je u petak kako je njegov plan u kojem bi satelitima cijelom svijetu donijeli internet još ambiciozniji nego se ranije mislilo. Njegov "svemirski internet" trebao bi se protezati i do Marsa, a cijela bi stvar mogla koštati i 10 milijardi dolara.

Musk je pojasnio kako bi ovakav satelitski internet omogućio brzu i povoljnu vezu cijelom svijetu, bez ograničenja zemaljskih žičanih veza. 

- Brzina svjetlosti je 40 posto brža u vakuumu svemira nego u optičkim kabelima - rekao je Musk i pojasnio da bi satelitska veza u orbiti mogla pomoći onima koji žive u slabo naseljenim područjima. Osnivač kompanije SpaceX pak ne zaustavlja svoju viziju samo u orbiti našeg planeta već i razmišlja o budućoj koloniji na Marsu.

- Bit će važno da Mars ima globalnu komunikacijsku mrežu kao i Zemlja. Mislim da se to mora napraviti, a ne vidim da netko radi išta na tome - rekao je za Businesweek

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz 10 milijardi dolara troška, za pokretanje projekta trebalo bi proći barem pet godina. Vjerojatno će u tom vremenu i dodatno usavršiti rakete koje će biti sposobne za višekratne misije, što bi bilo ključno u cijeni ovog projekta. 

REUTERS

Hyperloop ide dalje

U tjednu punom posla, Musk je iznio i novitete o svom drugom ambicioznom projektu. U Teksasu želi napraviti testni poligon za brzi transportni sustav Hyperloop. Na 8 kilometara dugom poligonu testirat će izvedivost linije kojom bi se povezali San Francisco i Los Angeles. Putovanje Hyperloopom trajalo bi pola sata, što je pet sati kraće od trenutne vožnje između dva grada. 

Musk je još 2013. iznio planove za Hyperloop, koji bi u osnovi bio izdignuta skoro vakuumska 'cijev'. To bi trebalo smanjiti trenje i omogućiti kapsulama (ili nekom konačnom rješenju) da putuje iznimno visokim brzinama. Sustav je inspiriran pneumatskim cijevima u kojima se kroz zgrade slala pošta, piše Guardian.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle