Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na A1 televiziji moći ćemo gledati program u 4K rezoluciji

None Foto: 7

Uz 4K programe, a najvjerojatnije će u početku to biti sportski i filmski kanali, početkom sljedeće godine korisnici će dobiti nove prijamnike, zbog prelaska na novo sučelje i personaliziranu televizijsku uslugu

Korisnici A1 televizije uskoro će moći gledati televizijski program i u 4K rezoluciji što će donijeti novu razinu kvalitete, nakon što su nedavno domaće TV postaje prešle na FullHd rezoluciju početkom prelaska na DVB-T2.

Najavio je to Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja A1 mreža u Aflenzu, zemaljskoj satelitskoj postaji A1 grupe iz koje preko 63 velike antene televizijske postaje šalju TV signal prema satelitima. Još nije poznato koji će programi biti u 4K rezoluciji, no najvjerojatnije će u početku to biti sportski i filmski kanali. Isto tako, još nije poznato koliko će koštati programi u 4K paketima.

Skender je najavio i kako će početkom sljedeće godine svi A1 korisnici dobiti potpuno novo sučelje na svojim uređajima, uz personalizaciju televizijskog sadržaja prema tome kad i tko gleda nešto na svojim uređajima. Taj prelazak na novo sučelje značit će i zamjenu svih STB prijamnika.

Inače, satelitsko postrojenje A1 grupe u austrijskom Aflenzu jedno je od najvećih u Europi te pokriva više od 80 posto svjetskog stanovništva. Otvorili su ga s prvom antenom još 1978. godine, a ovdje se danas nalaze 63 s novima koje tek trebaju postaviti. Kroz ovo čvorište tako se danas emitira 600 kanala. 

Komentari (44)
  • a kad ono sve interpolirana slika.

    25. 9. 2019,   14:27
  • Prijenos zasjedanja iz Sabora u Hd kvaliteti.Neprocjenjivo.

    25. 9. 2019,   15:04
  • Lopina lažljiva. Neka mi prvo provuku optiku a ne da imam bakar koji ide sa krova na krov 300m od Ilice. Ionako jedva skidam sa 7Mbps a za 4K mi treba minimalno 25 (ne računajuči internet). I 4K nije kada mi naprave upscaling SD sadržaja u 4K. To radi i moj televizor i to badava. Od kud im izvorni materijal u toj rezoluciji? Još jedanput, laž za neuke.

    26. 9. 2019,   19:40