Obavijesti

Tech

Komentari 5

Na maturu se prijavio 35.881 učenik, počeli su prvi ispiti

Na maturu se prijavio 35.881 učenik, počeli su prvi ispiti

Najveća novost na ovogodišnjim ispitima jeste da su za hrvatski uvedeni minimalni pragovi i za test i za esej. Uz hrvatski, matematiku i engleski, najviše učenika prijavilo je biologiju i fiziku

VIDEO

Ispitima iz etike i glazbene umjetnosti počeli su ovogodišnji ispiti državne mature, za koje se ove godine prijavio je ukupno 35.881 pristupnik, od kojih je 12.679 iz gimnazija, a 17.371 iz strukovnih škola.

Državna matura obavezna je za učenike gimnazija jer potvrđuje završetak njihova srednjoškolskog obrazovanja, dok učenici strukovnih škola srednju školu završavaju obranom završnog rada, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Za prilagodbu ispitne tehnologije (produljeno vrijeme, jezična i grafička prilagodba) ove je godine stiglo 639 zahtjeva, od kojih je 484 odobreno u potpunosti, 137 djelomično, a 18 je odbijeno. Za četiri pristupnika ispiti su prilagođeni na Brailleovo pismo.

Standardno, od obaveznih ispita najviše je prijavljenih za Hrvatski jezik (osnovna razina - 10.316, viša razina - 22.519), Matematiku (osnovna razina - 22.312, viša razina - 11.399), Engleski jezik (osnovna razina - 12.073, viša razina - 19.308).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među izbornim ispitima najviše učenika prijavilo se za polaganje Fizike, njih, 8381, Biologije - 6057, Politike i gospodarstva - 5509, te Psihologije - 4253.

Izmjene u polaganju Hrvatskog jezika

Najveće izmjene koje se tiču državne mature odnose se na polaganje Hrvatskog jezika, kod kojeg je za ukupni prolaz potrebno položiti oba dijela ispita.

- Do sada nije postojao minimalni prag postignuća, nego su se gledali ukupni bodovi na eseju i na testu. To je teoretski značilo da je netko tko je uredno pristupio pisanju oba dijela ispita i imao nula bodova na eseju mogao proći. Sada je u sustav unesen minimalni prag za obje ispitne cjeline koji je neophodno ostvariti - za 24sata je ranije objasnio Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita. 

U planu za iduću godinu je, kaže, uvođenje istog principa i za strane jezike. Ove će godine učenici iz hrvatskog pisati prvo književnost i jezik, odnosno test, a potom esej. Promjene su uvedene za još devet predmeta, a one se uglavnom odnose na način bodovanja, vrstu i broj zadataka, te trajanje ispita. Još jedna promjena je da će od ove godine pristupnici koji se na ispit potpišu biti sankcionirani. 
- Ako u nekom zadatku pogriješe i žele to ispraviti, u uputama stoji da se greška precrta i stavi u zagradu, a ispravni zadatak je potom potrebno parafirati, dakle napisati samo inicijale - kazao jeZadelj. 

Infocentar NCVOO-a je primio 30.108 telefonskih poziva, odgovoreno je na 9305 upita putem e-pošte, poslano je 4222 pina/tana, a s ispitnim koordinatorima u školama razijenjeno je 2368 mailova.

Ključni datumi za polaganje mature 

Ljetni ispitni rok počinje u četvrtak, 7. lipnja i traje do 29. lipnja. Hrvatski jezik se piše 18. i 19. lipnja, a matematika je na rasporedu u 4. tjednu 27. lipnja.

Prvi rezultati se objavljuju 11. srpnja. Rezultati i svi ispitni materijali pristupnika bit će objavljeni na stranicama NCVVO-a .

Rok za prigovore je 13. srpnja.  Redovni učenici prigovore ulažu u školi kod ispitnog koordinatora. Ostali kandidati šalju prigovor direktno NCVVO-u. 

Konačna objava rezultata je 16. srpnja. Kada se pregledaju i riješe svi prigovori, objavljuju se konačni rezultati ispita državne mature.

Podjela svjedodžbi o državnoj maturi je 18. srpnja. Učenici svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima preuzimaju u svojim školama, a kandidati na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto