Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na ovo morate paziti kako bi spremni dočekali hladne dane

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 4

Stižu hladniji dani i neke vozačke navike trebamo početi prilagođavati vremenskim i uvjetima na cesti

Mrak se ranije spušta, dolaze magle i jutarnji mrazovi, češći uvjeti slabije vidljivosti i klizavoga kolnika. Uz vremenske neprilike treba računati i na mjestimično loše stanje kolnika. Nekoliko osnovnih stvari može nam olakšati vožnju u takvim uvjetima i učiniti ju sigurnijom, piše Autostart.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prije svega treba voditi računa o svomu limenom ljubimcu i paziti da svi ključni elementi budu ispravni i funkcionalni, a ponajprije automobil mora biti u stanju 'stati na vrijeme'. Primarno je dakle imati dobre kočnice i gume, a kako se temperature spuštaju, tako se smanjuje i tlak u gumama. Kontrolirajte i održavajte tlak u gumama prema propisima proizvođača.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Također valja provjeriti stanje metlica brisača i redovito nadzirati razinu tekućine vjetrobranskog stakla te provjeriti rade li sve žaruljice na svjetlosnim sklopovima automobila. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

'Zdrav' akumulator neophodan je za pokretanje automobila za nižih temperatura, pa samim tim i jedna od ključnih stavki, koju redovito treba kontrolirati. Valja provjeriti i ispravnost sustava grijanja vozila i odmrzavanja stakala. Rashladna tekućina (antifriz) mora također biti 'na nivou', kako bi limeni ljubimac bio funkcionalan za hladnijega vremena. 

Foto: Unsplash

Iako zimsko računanje vremena počinje tek za mjesec dana i donosi nam obvezno korištenje svjetala na automobilima i tijekom dana, već sada nije naodmet imati upaljena svjetla za dana, ako procijenimo da je vidljivost malo lošija. Valja držati dovoljan sigurnosni razmak između vozila, osobito za vožnje u koloni, izbjegavati nagla kočenja i općenito voziti opreznije. 

Komentari (4)
  • Dobri savjeti ali samo za mlade vozaće, ali mi koji vozimo već čak više od 40. godina sve to znamo i primjenjujemo upravo zbog sebe i svoje sigurnosti, prošao sam skoro cijelu Europu jer sam i tamo radio i nikad nisam imao veće prometne nezgode, i nadam se da ni neću jer se upravo strogo pridržavam ovih uputa već 40. godina.

    28. 9. 2018,   07:16
  • Pa to sve vrijedi za citavu godinu a ne samo za zimu.

    28. 9. 2018,   07:45