Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na zahtjevnom natjecanju o novcu pobijedili su Poljaci

None Foto: Hrvatska udruga banaka 3

Učenici Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, Niko Perica i Roko Petković, predstavljali su u Bruxellesu Hrvatsku te su se istaknuli sjajnim rezultatom u konkurenciji najboljih učenika u Europi

Ovo je za nas bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Upoznali smo učenike iz ostalih država Europe, naučili smo više o radu Europske bankovne federacije, ali smo se prije svega dobro zabavili. Kviz je bio prilično zahtjevan, ali mi smo se dobro pripremili i bili smo u samom vrhu natjecanju, izjavili su učenici Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika nakon natjecanja.

Završno međunarodno natjecanje 'Europski kviz o novcu' na kojem je sudjelovalo 50 učenika iz 25 europskih država, održalo se u ponedjeljak u Bruxellesu. Svaku su državu predstavljali pobjednici nacionalnih natjecanja, a ovogodišnji su pobjednici učenici iz Poljske.

Ovo međunarodno natjecanje u području financijske pismenosti inicirale su udruge banaka iz Europe pod koordinacijom Europske bankovne federacije (EBF).

Foto: Hrvatska udruga banaka

Podsjetimo, Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca je organizirala „Europski kviz o novcu’’ (eng. European Money Quiz), online natjecanje na Kahoot! platformi za učenike od 13 do 15 godina. Nacionalna natjecanja održala su se tijekom ožujka i travnja ove godine, a sudjelovalo je više od 41.000 učenika u cijeloj Europi.

Pobjednici državnih natjecanja putovali su u Bruxelles na završno natjecanje gdje su predstavljali svoje države: Albaniju, Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku,  Mađarsku, Island, Italiju, Latviju, Litvu, Lihtenštajn, Nizozemsku, Norvešku, Portugal, Srbiju, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku. Svaki tim odgovarao je na sveukupno 30 pitanja iz područja financijske pismenosti, a pitanja su bila prevedena na 22 jezika iz tema štednje, ulaganja, inflacije, kredita,složene kamatne stope i digitalne sigurnosti.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Roko i Niko dio su tima iz šibenske gimnazije Antuna Vrančića koji je pobijeio na nacionalnom natjecanju

Kao pripremu za natjecanje udruge banaka su napravile kvizove za vježbu. Kvizovi su zamišljeni kao pomoć učenicima u provjeri njihovog znanja iz područja financijske pismenosti. Profesori mogu i dalje koristiti ''Kahoot!'' kvizove kao zanimljiv sadržaj u nastavi te na taj način popularizirati temu financijske pismenosti među mladima, a oni se mogu naći na ovom linku http://www.hub.hr/hr/kvizovi.

Hrvatska udruga banaka provela je istraživanje na temu zastupljenosti financija u obrazovanju te financijskoj pismenosti mladih. U istraživanju je sudjelovalo više od 100 profesora čiji su učenici sudjelovali na nacionalnom natjecanju kviza znanja o novcu. Čak 86% nastavnika je potvrdilo kako je Europski kviz o novcu potaknuo učenike na informiranje o temama iz područja financijske pismenosti te njih 82,3% smatra kako učenici koji su se pripremali za natjecanje imaju veće znanje iz područja financija od ostalih učenika. Suvremene online metode i natjecanja motiviraju učenike na educiranje o temama koje su važne za njihov život, što je potvrdilo čak 90,7% nastavnika. Velika većina profesora (79,4%) mišljenja je da nedostaje tema iz područja financijske pismenosti u obrazovnom sustavu. Kao velik problem, 72,9% profesora ističe loše znanje o osobnim financijama među mladima općenito što je neophodno za kvalitetan život.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!