Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nagodili se da prekinu istragu: Google će platiti milijardu eura

None Foto: Charles Platiau

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 milijuna eura i platiti dodatnih 465 milijuna eura poreza, naveo je tehnološki div u priopćenju

Google je pristao platiti gotovo milijardu eura francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prijevari pokrenuta prije četiri godine u nagodbi koja bi mogla stvoriti pravni presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj. 

Francuski istražitelji pokušavaju otkriti je li Google, koji ima europsko sjedište u Dublinu, izbjegao plaćanje pristojbi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 milijuna eura i platiti dodatnih 465 milijuna eura poreza, naveo je tehnološki div u priopćenju.

FILE PHOTO: Russian opposition figure Sobol attends a rally to demand free elections in Moscow NAPETI REGIONALNI IZBORI Google i Fejs odbacili optužbe da su utjecali na ruske izbore

Google, dio Alphabet konglomerata, plaća mali iznos poreza u većini europskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj. To je moguće zahvaljujući rupi u međunarodnom poreznom zakonu, ali ovisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore. 

- Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove - rekao je odvjetnik Googlea Antonin Levy na ročištu na pariškom sudu. 

Iznos poreza koji će platiti je manji od 1.6 milijardi eura koliko je ministarstvo financija zatražilo nakon što su pretreseni uredi Googlea u Parizu 2016. Tada je ministarstvo odbacilo mogućnost postizanja nagodbe s kompanijom.

Ministar za proračun Gerald Darmanin rekao je u četvrtak za novine Le Figaro da će nagodba stvoriti pravni presedan te da su u tijeku razgovori s nekoliko drugih tvrtki, ali nije htio otkriti o kojima je riječ. 

FILE PHOTO: A woman looks at the Facebook logo on an iPad in this photo illustration NA IZBORNI DAN Rusija optužila Google i 'face' za objavu političkih oglasa

Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u sve članice Europske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske.

Francuska je na kraju uvela nacionalni porez zbog čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uvođenjem poreza na francuska vina u znak odmazde.

- Još uvijek smo uvjereni da koordinirana reforma međunarodnog poreznog sustava najbolje pruža jasan okvir tvrtkama koje posluju širom svijeta - poručio je Google.

Komentari (5)
  • ako zakonski plačaju kaznu i porez u Francuskoj, zašto nebi i u Hrvatskoj... međutim naši se političari previše uvlaće u Briselske guzice....jedino Mađari i Poljaci ne strahuju ispred Brisela...

    12. 9. 2019,   19:02
  • A gdi smo tu mi kad su u pitanju tehnoloske firme kaj one placaju RH, Microsoft, Google itd?

    12. 9. 2019,   18:58