Obavijesti

Tech

Komentari 11

Najbolji dolaze u Zagreb: Ivana radi čuda s češljem i škarama

Najbolji dolaze u Zagreb: Ivana radi čuda s češljem i škarama
6

WORLDSKILLS CROATIA Oko 580 učenika srednjih strukovnih škola natjecat će se u 43 vještine na Zagrebačkom velesajmu. Jedna od njih je i talentirana Ivana (17)

VIDEO

Ivana Oršuš (17) iz međimurskog Pribislavca, učenica 3. razreda Gospodarske škole u Čakovcu, pobijedila je na međužupanijskom natjecanju frizera, na kojem je sudjelovalo 48 učenika iz šest županija.

Ivanu je pripremala mentorica Nives Kocijan, stručna učiteljica frizerstva koja predaje praktičnu nastavu.

- Njezin interes za frizerstvo prepoznala sam vrlo rano, već nakon nekoliko sati praktične nastave u 1. razredu. Uočila sam više spretnosti nego kod drugih, snalažljivost, komunikacijske vještine, brzinu rada i drugo. Onda smo počele surađivati i u nekim drugim projektima, što je bio dobar uvod za međužupanijsko natjecanje. Sama priprema je trajala oko mjesec dana, i to 4-5 dana u tjednu, po nekoliko sati. I to ne samo u sklopu praktične nastave, nego i mimo toga. Ona je jako dobar praktičar - istaknula je Nives Kocijan dodajući kako je ove godine međužupanijsko natjecanje išlo po novim propozicijama.

Dosad se ocjenjivala gotova frizura i mogla se birati kategorija natjecanja u muškoj ili ženskoj frizuri. Po novim pravilima, međužupanijsko natjecanje je trajalo šest sati i učenici su radili sve samostalno, i to u dvije kategorije, na muškoj i ženskoj lutki. Morali su napraviti bojenje, šišanje, frizuru, pranje i njegu kose. Osim same frizure, ocjenjivali su se i čistoća rada te urednost i preciznost, u čemu je Ivana zadovoljila sve kriterije.

Kocijan ističe da Ivana ima jako veliki potencijal, ali da će vjerojatno zbog romske nacionalnosti imati problema s pronalaskom posla.

- Šteta je da samo na tome ostane. Bilo bi super kad bi neki frizerski salon uložio u nju i njezino znanje, kako bi mogla nadograđivati svoju sposobnost i početi s podučavanjem drugih. Nadam se da će jednog dana biti uspješna mlada frizerka. Ona se više trudi nego drugi učenici. Zbog svojega podrijetla mora dokazivati da je drugačija od sunarodnjaka. Ona je treća Romkinja koja će u proteklih 25 godina završiti frizerstvo - rekla je mentorica Kocijan.

Ivana trenutačno praksu odrađuje u frizerskom salonu Jasmina u obližnjem Štefancu.

- Imam puno posla u salonu na praksi. Čak i nekim profesorima odlazim kući praviti frizure. Kad sam upisivala taj smjer, nisam znala što odabrati. Onda mi je tata pomogao. Rekao je da ću s tim poslom uvijek imati kruha. Radim frizure i doma, mami, sestri, susjedama... Kad sam upisala školu, nisam znala da će mi ta struka biti tako lijepa. Kad bih ponovno birala srednju školu, opet bih izabrala zanimanje frizerke. Po završetku škole namjeravam se zaposliti u nekom dobrom salonu gdje bih mogla naučiti sve što ne znam i tako ostvariti svoju želju da nakon toga otvorim vlastiti salon - kaže Ivana koja se užurbano priprema za Državno natjecanje učenika strukovnih škola koje se ovaj tjedan održava u Zagrebu.

WorldSkills Croatia 2019. najveće je strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe, a na Zagrebačkom velesajmu u srijedu i četvrtak, 27. i 28. ožujka, svoje vještine u 43 discipline pokazat će oko 580 najboljih učenika strukovnih škola.

Natjecanje koje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih odvijat će se u šest paviljona Zagrebačkog velesajma te je besplatno za sve zainteresirane.

Kako ističu organizatori, uz natjecatelje iz svih županija, okupit će se više od 2000 sudionika - 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava.

- Novi koncept natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama, a natjecateljske discipline obuhvatit će atraktivan spektar, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, do suvremenih interdisciplinarnih disciplina mehatronike i robotike. Posebno važnu ulogu imaju inovativne i razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja - navodi se u najavi natjecanja.

Bolji sustav 

Istaknimo kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo reformu strukovnog obrazovanja kojom želi poboljšati cijeli sustav škola, od opreme do boljeg nastavnog sadržaja koji će učenicima omogućiti brzo zapošljavanje nakon škole, te veće povezivanje škola i gospodarstvenika. Iz Europskih fondova povučeni su deseci milijuna eura, izglasan je Zakon o strukovnom obrazovanju, te se osnivaju centri kompetentnosti po županijama koji bi bili predvodnici u razvoju strukovnog obrazovanja, ali i pokretanja gospodarstva. Ipak, brojne su primjedbe na ovu reformu.

Dualno bez dobre ocjene 

Dualno obrazovanje ocijenjeno je lošim pokušajem koji učenike ostavlja bez dovoljnog obrazovanja (ukidanje, odnosno izbornost predmeta kao što su povijest i geografija znače gubitak posla za nastavnike, ali i rušenje konkurentnosti samih učenika). Pritom kritičari reforme ministarstva ističu kako već postoji vrlo sličan program, “Jedinstveni model obrazovanja”, koji provodi Ministarstvo gospodarstva. Među nastavnicima strukovnih škola može se čuti kako reforma daje prevelik utjecaj Hrvatskoj gospodarskoj komori nad samim sustavom strukovnih škola.

No strukovne škole mogu i trebaju svojim učenicima dati najbolju moguću naobrazbu, a što sve nude, svi mogu doći provjeriti na Velesajam te i sami isprobati neku od struka i zanata koje mogu izučavati u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto