Obavijesti

Tech

Komentari 0

Najbolji u EU: Zabok nagrađen za projekt o zdravoj prehrani

Najbolji u EU: Zabok nagrađen za projekt o zdravoj prehrani
3

Projekt "Zdravo i fino" Društva Naša djeca Zabok osvojio je prvu nagradu "2019 EU Health Award" Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. Nagada im je uručena u Bruxellesu

VIDEO

Društvo Naša djeca Zabok pobijedilo je u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu '2019 EU Health Award' Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. Vrijedna nagrada koja uključuje i 1000 eura dodijeljena im je 17. listopada u Bruxellesu, piše portal nizagorjemalo.hr.

- Konkurencija je bila velika, jer su uz nas bile udruge iz Danske i Francuske s vrlo uspješnim projektima. Ovo je doista kruna našeg rada i presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta i dugogodišnji predan i kvalitetan rad - izjavila je nakon dodjele nagrade Jasenka Borovčak, voditeljica nagrađenog projekta "Zdravo i fino" u Društvu naša djeca Zabok. Uz nju su bile i predstavnice DND-a, Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Jana Borovčak i voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Debljina je problem i u Hrvatskoj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog nezdrave prehrane i nedostatke tjelesne aktivnosti, debljina sve više postaje problem među mladima u razvijenom svijetu, posebice u zemljama Europske unije, pokazuju istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije. Nažalost, nije zaobišao ni Hrvatsku. Zbog toga je Europska komisija ove godine raspisala nagradu EU Health Award za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih. U projekt se uključio i DVD Zabok s projektom "Zdravo i fino". Projekt je pokrenut još 2012. na inicijativu djece i članova Dječjega gradskog vijeća. Cilj projekta jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K. Š. Gjalski, Dječjim vrtićem Zipkica, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND-a Hrvatske, uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.
Obuhvaća raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, eko vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, te edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja.

Četiri zdrave kuharice

Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom dosad su objavljene četiri kuharice za djecu i roditelje, "Zdravo i fino - priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle", "Jela zdrava i fina - proljeće, ljeto, jesen, zima", "Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta", te upravo objavljena "Zdrava i fina jela Lijepe naše".
Tu su još i kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, snimili su kratki animirani film za djecu "Foodiva u akciji", savjetovanje za stručnjake "Holistički pristup zdravlju djeteta", te brojne druge aktivnosti.
- Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu - zaključuju u DND-u, najavljujući nove zdrave aktivnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto