Obavijesti

Tech

Komentari 18

Najmaturantica Iva: Ponosna sam na nagradu Marin Soljačić

Najmaturantica Iva: Ponosna sam na nagradu Marin Soljačić
1

Poznati hrvatski znanstvenik s američkog MTI-ja Marin Soljačić vlastitom donacijom nagrađuje mlade ljude u Hrvatskoj, iznimno talentirane za fiziku i matematiku. Splitska maturantica je te predmete riješila sto posto

VIDEO

Nisam očekivala ovako velik uspjeh, iako sam se zbilja trudila. Ponosna sam. Na što ću potrošiti nagradu, još ne znam, moram dobro razmisliti, rekla je rekla je Iva Barać (19), koja je jučer primila nagradu “Marin Soljačić” kao najbolja ovogodišnja hrvatska maturantica.
Učenici III. gimnazije Split, koja je upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva, nagradu od 5000 eura uručili su prof. dr. sc. Marin Soljačić, utemeljitelj nagrade i donator, naš znanstvenik koji radi na uglednom Massachusetts Institute of Technology (MIT), te ministrica Blaženka Divjak.
- Nije jednostavno to postići, ali ako se redovito uči i radi, moguće je - rekla je skromna Iva i dodala kako ne misli da je ove godine matura bila teža nego prije. Ona je Iva je na maturi ostvarila najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj (A) razini. Jedina je ove godine imala dva testa sa svim točnim rješenjima.

Iva je dobila i nagradu od 2500 kuna od Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok su istim iznosom nagrađena još četiri učenika strukovnih škola, koji imaju stoposto riješen ispit na jednom od predmeta državne mature. To su Lukas Božić iz Gospodarske škole Istituto professionale Buje, Dino Držaić i Karlo Kolar iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu te Vedran Zović iz Tehničke škole Pula. Za izniman rezultat iz ispita hrvatskog jezika, matematike i obaveznog stranog jezika na višoj razini idući će tjedan biti nagrađeno još 20 učenika, kad će objavljena biti i njihova imena. 

Na pitanje kako kometira činjenicu da je osam tisuća maturanata palo na ispitima, Iva odgovara kako ne misli da je ove godine matura bila teža nego prije.

- Ne znam što im se dogodilo, možda su olako shvatili zadaću, jer nije dovoljno početi s pripremama dva mjeseca prije. Ja sam zadnja dva mjeseca samo ponavljala gradivo koje sam usvojila kroz cijelu srednju školu. Išla sam u super školu, koja nas je od početka dobro pripremala, tako da smo svi upisali željene fakultete - kaže Iva.

Iako puno čita i uči, dodaje, ima vremena i hobije. 

- Naša je Iva oduvijek jako vrijedna i temeljita, samostalna. Odmalena, kad god bi nam postavila pitanje, morali smo dobro razmisliti što joj odgovoriti, jer je ne bi zadovoljio baš svaki odgovor- kroz smijeh kažu ponosni Ivini roditelji Suzana i Božidar Barać. I sami su se iznenadili kad su im u Ivinoj školi rekli da kroz četiri godine nije imala niti jedan opravdani, a kamoli neopravdani sat! Izostanci kad je odlazila na natjecanja znanja se ne računaju, jer Iva nikad nije izostala radi bilo čega drugog. A kad je morala na natjecanja, bila je sretna, i istovremeno tužna što će izostati s nastave, pričaju Baraći. 

Marin Soljačić nagradu  mladim ljudima u Hrvatskoj koji su iznimno talentirani za matematiku i fiziku dodjeljuje od 2015. godine. 

- Najvrednije što imamo su ljudi. Talent je presudan za većinu organizacija i društvo. Ali nije dovoljan za uspjeh - nužan je i naporan rad. Zahvaljujem vam se na svemu što ćete tek donijeti Hrvatskoj- poručio je Soljačić.

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodjeljene nagrade najboljim maturantima strukovnih Å¡kola

- Nagradom najboljim maturantima iz strukovnih škola želimo poručiti da te škole ni po čemu nisu inferiorne općem obrazovanju, dapače - rekla je ministrica Blaženka Divjak. Cilj obrazovne reforme koja ove jeseni ulazi u sve škole je promjena koncepta učenja, dodala je. Naglasak će biti ne samo na sadržaju nego načinu kako gradivo shvatiti, dok će učitelji imati i veću autonomiju, kazala je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto