Obavijesti

Tech

Komentari 8

Najveći super vulkan na svijetu prijeti skorom erupcijom?

Najveći super vulkan na svijetu prijeti skorom erupcijom?
1

Nakon katastrofe biljni će svijet nestati s gotovo čitave površine SAD-a, dok će milijuni postati izbjeglice, a zbog zagrijavanja Yellowstonea erupcija je neizbježna

VIDEO

Posljednja erupcija super vulkana u Yellowstone Nacionalnom parku bila je prije 600.000 tisuća godina, te znanstvenici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dvije trećine SAD-a mogle bi biti uništene. Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svijet te bi stvorio sloj debljine oko tri metra koji bi se prostirao na više od 1600 kilometara. Erupcija bi se mogla dogoditi u vrlo skoroj budućnosti, smatraju stručnjaci.

Prijeti prirodna katastrofa

Velik dio teritorija SAD-a tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog zraka, svi letovi iznad kopna morali bi biti uzemljeni, a milijuni bi napustili svoje domove, što je po znanstvenicima samo dio crnih slutnji.

- Najveći dokaz  da se približava trenutak erupcije je punjenje komora od magme rastaljenim stijenama - smatra Robert B.Smith, profesor geofizike na Sveučilištu Utah koji je izradio studiju o ovom super vulkanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No znanstvenici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora prije izbijanja erupcije. Yellowstone Caldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svijetu, a njegovo ime u prijevodu znači kipući kotao. Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine  vruća točka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 tisuća četvornih kilometara SAD-a. Povrh toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka.

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije prije 70.000 godina - tvrdi Dan Dzursin, stručnjak za geološka istražiavanja u Yellowstoneu.

Golema erupcija St.Helens

U erupciji planine St. Helens u američkoj saveznoj državi Washington 1980.g, eksplozija je raznijela vrh vulkana, a uokolo su letjele stijene veličine autobusa. Pretpostavlja se da je erupcija imala snagu 500 atomskih bombi, jer su sva stabla na području od 600 četvornih kilometara sravnjena sa zemljom. Hoće li se taj crni scenarij ponoviti, za znanstvenike je pitanje samo vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....