Obavijesti

Tech

Komentari 59

Odabrali nastavnici: Čitat će se i 'Harry Potter' i 'Anna Frank'!

Odabrali nastavnici: Čitat će se i 'Harry Potter' i 'Anna Frank'!
5

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je preporučenu lektiru koju je odabralo više od 8000 nastavnika i knjižničara. Osigurali smo gotovo 50 miiljuna kuna za opremanje knjižnica, kazala je Blaženka Divjak

VIDEO

Ovi popisi preporučene lektire rezultat su prijedloga koje je dalo 8344 učiteljica i učitelja, nastavnika i nastavnica, knjižničarki i knjižničara u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, kazala je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak predstavila je rezultate ankete ministarstva o izbornoj lektiri u kojoj je sudjelovalo 4770 učitelja razredne nastave, 2609 nastavnika hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama školama, te 966 knjižničara.

Liste su napravljene prema obrazovnim razdobljima, a najveći broj glasova dobili su Mali princ, Dnevnik Pauline P., Lovac u žitu i Pale sam na svijetu.

Pritom oko 200 učitelja preporučuje čitanje Harryja Pottera u svim razredima, dok knjigu Anna Frank u anketi je izabralo 801 nastavnika za 6., 7. i 8. razrede. Čitat će se i Ježeva kućica, koju su za 1. i 2. razred osnovne škole preporučila 832 učitelja. Među knjigama se preporučuju i druge knjige koje su posljednjih dana došle pod povećalo jer "nisu podobne zbog širenja nepoćudnih ideja među mladima", na čemu primjerice inzistira don Stojić. Tako će učenici na preporuku svojih nastavnika moći čitati i Hobita, Kronike iz Narnije, Ciganina, ali najljepšeg, ili Mi djeca s kolodvora Zoo.

Na popisu se nalaze sva djela koje je preporučilo 10 i više sudionika ankete, a popisi se mogu pogledati ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prvi cilj ankete je bio ispitati koje su potrebe školskih knjižnica za opremanje za koje je u sljedeće dvije godine osigurano oko 50 milijuna kuna, od čega će ove godine iz proračuna biti izdvojeno 5,2 milijuna kuna. I to pokazuje koliko je povećano ulaganje u obrazovni sustav. Drugi cilj je osigurati preporuke za učitelje i nastavnike za one kojima treba za izborni dio školske lektire - istaknula je Divjak. Iz Europskog socijalnog fonda za nabavku knjiga i opremanje knjižnica osigurano je 37,5 milijuna kuna, a ostatak iz državnog proračuna. 

- U anketi je sudjelovalo oko 80 posto nastavnika hrvatskog jezika u srednjoj školi, pored toga 85 posto svih knjižničara u osnovnoj školi i 70 posto knjižničara u srednjoj školi - istaknula je ministrica, pojasnivši kako se ovdje radi o preporukama nastavnicima svojim kolegama, te da će svi popisi biti objavljeni na web-stranicama ministarstva, kako bi se svaka nastavnica i nastavnik mogli njime poslužiti. Istaknula je kako ovi popisi ne mijenjaju usvojeni kurikulum hrvatskog jezika po kojem se počinje raditi od jeseni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:20

- U pogledu odnosa obavezne i izborne lektire, u prvom razredu samo su dva djela propisana, osam djela nastavnik bira samostalno, a u prvom razredu gimnazije omjer je pola pola, pet djela je propisano, a pet djela se bira. Naravno mi preporučujemo da to bude i više - kazala je Divjak.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić je kazala da joj je drago da se fakultet uključio u poslove vezane uz razvoj obrazovanja. 

- Od našeg doprinosa koristi će imati razni dionici razvoja obrazovanja. Ministarstvo će imati vrhunske eksperte koji mogu pomoći razvoju obrazovanja, nadam se ne samo u području hrvatskog jezika, ali najveća korist je to što će naši stručnjaci bitno potpomoći učiteljima i nastavnicima i da će to zajedništvo dat puno bolje rezultate - kazala je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto