Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najviši sud EU kaznio divove zbog kartelskog udruživanja

None Foto: Reuters

Europski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. godine zbog tajnog dogovaranja cijena optičkih diskova koje su proizvodili za američke računalne divove Dell i Hewlett-Packard (HP).

Najviši sud Europske unije potvrdio je u petak kazne u ukupnom iznosu većem od 100 milijuna eura izrečene skupini azijskih tvrtki zbog kartelskog udruživanja radi održavanja visokih cijena računalnih dijelova. 

Europski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. godine zbog tajnog dogovaranja cijena optičkih diskova koje su proizvodili za američke računalne divove Dell i Hewlett-Packard (HP). 

Europska komisija nadležna za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je kartel djelovao u razdoblju od 2004. do 2008. godine, a uključivao je nekoliko azijskih dobavljača.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu u petak je potvrdio da je EK postupao u skladu sa svojim ovlastima, potvrdivši zaključak Bruxellesa da je takvo ponašanje kompanija moglo ograničiti slobodno tržišno natjecanje. 

EK je kompanijama iz sastava Grupe Sony odrezao kaznu u iznosu nešto manjem od 31 milijun eura. Toshibi i Samsungu izrečene su u iznosu nešto većem od 41 milijun eura. Tajvanska tvrtka Quanta Storage mora pak platiti 7,1 milijun eura.

Nizozemski Phillips i tajvanski Lite-On osigurali su imunitet dojavom o aktivnostima štetnima za tržišno natjecanje pa ne moraju plaćati kaznu, stoji u obrazloženju odluke Europskog suda pravde.

Komentari (3)
  • Tako je. Treba zaštititi Ameriku i njen način života u svim granama i na svim kontinentima jer poznato je da SAD graniči sa svim državama u svijetu i ima pravo davati savjete i tražiti odštete.

    13. 7. 2019,   15:41
  • Europski sud sudi azijskim tvrtkama jer su prodavali amerikancima. Ko neka turska sapunica

    13. 7. 2019,   12:09
  • Interesantno!!! Kako se ponekad važne stvari neobjektivno prikažu. Kartelsko udruživanje u bilo kojem obliku na bilo kojem tržištu je najgori neprijatelj konkurentnosti.

    13. 7. 2019,   22:01