Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Nakon škole učenici žele biti informatičari i programeri"

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživanje je pokazalo kako roditelji višeg ekonomskog statusa forsiraju djecu da idu na fakultet, dok oni nižeg daju djeci da sami izaberu što želi biti

Nekadašnji voditelj kurikularne reforme Boris Jokić na konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, koju su organizirala 24sata predstavio je dosad najveće istraživanje o obrazovnim aspiracijama učenika i njihovih roditelja, koje je proveo zagrebački Institut za društvena istraživanja. Istraživanje je pokazalo kako uspješniji učenici već u petom razredu odlučuju ići u gimnaziju.

- Đaci znaju da je obrazovanje vrijednost - kazao je Jokić.

Istraživanje je pokazalo kako roditelji višeg ekonomskog statusa forsiraju djecu da idu na fakultet, dok oni nižeg daju djeci da sami izaberu što želi biti. Oko 1 posto desetogodišnjaka želi biti YouTuber, 4,5 posto želi ih biti programer, 5 posto nogometaš, ali najviše ih želi biti učitelj. Kad porastu, promjene im se i aspiracije. Četrnaestogodišnjaci već znaju da neće biti sportaši i veterinari.

- Najviše ih želi postati programerima, liječnicima ili informatičarima - objasnio je Jokić.
 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (16)
  • "Jadni naivci Edo i Aco , ne izjednačava se fašizam i antifašizam već fašizam i komunizam - komunjare"

    12. 11. 2018,   21:53
  • Nitko nece raditi,svi bi nešto tipkali, htjeli bi plače i privilegije političara .Zašto ovaj Jokic nece raditi svoj znanstveni posao za koji se odškolovao? Vec gura nos u ideologiju i politiku?!

    12. 11. 2018,   21:17
  • Organizirali obrazovanje o nepismenosti.

    12. 11. 2018,   22:14