Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon što su preživjeli kvar Sojuza, opet poletjeli u svemir

None Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Sojuz MS-12 poletio je u četvrtak u 19.14 sati. Astronauti su poletjeli s Amerikankom Christinom Koch. Ovo im je prvi let nakon što su preživjeli prisilno slijetanje

Ruska raketa koja je poletjela s Nickom Hagueom i Aleksejem Ovčininom u listopadu prošle godine prisilno je prekinula misiju zbog kvara na motoru Sojuza tijekom lansiranja. Astronauti su se prizemljili i preživjeli. Sada su ponovno poletjeli u svemir, prenosi BBC

Sojuz MS-12 poletio je u četvrtak u 19.14 sati. Astronauti su poletjeli s Amerikankom Christinom Koch. Ovo im je prvi let nakon što su preživjeli prisilno slijetanje.

Tada su dvije minute nakon uzlijetanja morali sletjeli jer su se ugasili motori na drugom stupnju rakete. Astronauti su u trenutku morali donijeti odluku o kojoj im ovisi život te su se odvojili od ostatka rakete i krenuli na opasno 'balističko slijetanje'. Iz svega su izašli neozlijeđeni.

Nakon te odgođene misije, prva astronautska ekipa poletjela je u svemir u prosincu prošle godine. 

Komentari (5)
  • ima jedan ruski film Saljut 7. nije loš s obzirom da nije iz hollywooda. radnja je od prije 40g.

    15. 3. 2019,   02:20
  • Nema raketoplana bez Sojuza.. pošto USA pojačava sankcije Rusiji, sada bi Rusi trebali iz Sojuza izbaciti amerikanca..

    16. 3. 2019,   01:23
  • nije lako biti astronaut

    15. 3. 2019,   19:29